IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отчете рекордна загуба от основния си бизнес с чипове

Компанията очаква възстановяване на бизнеса в края на 2023 г.

13:33 | 27.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics отчете рекордните 3,4 трлн. долара загуба от основното си подразделение за чипове с памет, но заяви, че очаква световната технологична индустрия да започне да излиза от спада си по-късно тази година, пише Bloomberg.

Компанията се присъедини към SK Hynix в прогнозирането на известно облекчение от голямата технологична рецесия, която засегна най-големите имена – от Apple до Intel. Най-голямата азиатска компания за електроника днес каза, че очаква търсенето да се подобри постепенно на редица пазари – от смартфони до персонални компютри, воден от китайското икономическо възстановяване и ускоряващото се развитие на изкуствения интелект.

Samsung беше в основата на спада, обхванал световната индустрия за чипове с памет, достигаща 160 млрд. долара. Това се случи след бума в интернет активността и продажбите на устройства по време на пандемията. Инфлацията и опасенията от рецесия през последната година предизвикаха бързо отдръпване на потребителите и свиване на разходите на бизнеса, което нанесе удар на продажните на електроника в световен мащаб.

Компанията, която доставя чипове на Apple, като същевременно стои зад най-близкия конкурент на iPhone, отчет 1,4 трлн. вона (1,05 млрд. долара) нетна печалба, което се оказа под средната прогноза на анализаторите за 1,45 трлн. вона. Подразделението за полупроводници, което е най-голямото на компанията, отчете безпрецедентна загуба от 4,58 трлн. вона. Цената на акциите на Samsung обаче остана почти без промяна по време на търговията в Сеул.

„Индустрията за чипове с памет вероятно е преминала през най-лошото от слабото търсене“ през първото тримесечие, твърди Ели Лий, ръководител инвестиционни стратегии в Bank of Singapore. „Продажбите на по-висок клас чипове с памет ще продължат да подкрепят търсенето, особено през второто полугодие заради премиерите на нови смартфони и разширяването на търсенето на изкуствен интелект“, казва тя.

Samsung планира да запази инвестициите си в чипове за памет на нивото на миналогодишните, защото иска да запази конкурентоспособността си по-дългосрочно. Това се случва въпреки обещанията за „значително“ намаляване на производството на чипове – ход, целящ стабилизиране на сриващите се цени на компонентите. В миналото корейската компания се стремеше да харчи по време на рецесии, за да защити лидерската си позиция.

Необичайният ход, комбиниран с по-оптимистичните прогнози за търсенето на персонални компютри и смартфони, насърчи надеждите, че индустрията ще се издигне от дъното тази година. Цените на спот паметта се възстановиха за първи път от 13 месеца, малко след като Samsung обяви новините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
" ...отчете рекордните 3,4 трлн. долара загуба..."Ленче бе, ти тия трилиони долари за нищо ги нямаш.Предполагам,че става дума за вонове, а не за долари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още