IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel отстъпва от светлината на прожекторите на глобално събитие, засенчена от Nvidia

Компанията на Пат Гелсингер преминава процес на трансформация и не търси толкова публичност

07:35 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато през тази седмица започна най-голямото изложение за компютри и електроника в Азия, едно име очевидно отсъстваше – това на Intel.

Американският производител на чипове не присъства официално на тазгодишното изложение Computex, което някога доминираше, предлагайки важни изявления и огромна изложбена площ. Тази година обаче то започна с маратонска двучасова презентация на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуан, ден преди компанията да стане първият производител на чипове с пазарна капитализация от 1 трлн. долара, докато е в очакване на силно търсене на процесорите си за изкуствен интелект (ИИ), пише Bloomberg. 

Intel, отдавна синоним на най-бързите процесори в света, стана свидетел на това как нейните универсални чипове бяха засенчени от по-специализираната архитектура на Nvidia, която е по-добра в ускоряване на процесите, свързани с ИИ. Конкурентите на Intel, които бяха домакини на другите големи ключови събития на изложението, включват Qualcomm, MediaTek и Arm. Главният изпълнителен директор на последната Рене Хаас – бивш директор на Nvidia – говори и за постиженията на своята компания в изкуствения интелект.

Но Nvidia беше тази, която хвърли сянка върху всички. Super Micro Computer показа стелажи за центрове за данни с множество процесори Nvidia H100, Asustek Computer подготвя базирана на абонамент услуга с генеративен изкуствен интелект, изградена около чиповете A100 на Nvidia, а Quanta Computer рекламира нови сървъри, които поддържат суперчипа Nvidia Grace Hopper.

За сметка на това присъствието на Intel беше значително по-малко спрямо предходни години. Жизнената сила на Computex са по-малките компании и системни интегратори – фирми, които преди десетилетие вероятно биха се въртели около Intel.

Поне за тази година Intel избра да се оттегли от светлината на прожекторите на Computex и да си върши работата зад кулисите. Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер беше домакин на събитието Intel Vision в Тайпе миналата седмица, което беше само с покани. Освен това компанията подкрепя партньори като Asus на техните павилиони на Computex. Най-публичното ѝ появяване ще бъде участието на един от директорите на форум за устойчивост.

Новите ИИ предложения на Nvidia тласнаха нагоре цената на акциите ѝ. Графика: Bloomberg Новите ИИ предложения на Nvidia тласнаха нагоре цената на акциите ѝ. Графика: Bloomberg

Базираната в Санта Клара, Калифорния, Intel, чиято централа е близо до тази на Nvidia и на конкурента Advanced Micro Devices, се намира в преходен период под ръководството на Гелсингер. Наскоро компанията пусна първите си графични карти и работи по това да възстанови позициите, които загуби на ИИ фронта и в производството на развити чипове.

Централата на Intel в Санта Клара. Снимка: Bloomberg L.P. Централата на Intel в Санта Клара. Снимка: Bloomberg L.P.

Nvidia може да стане клиент на Intel в бъдеще. Запитан за диверсифициране на веригата на доставките на компанията му, отвъд основния партньор Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Хуан коментира, че компанията му оценява процеса на производство на чипове от следващо поколение на Intel и той изглежда обещаващ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още