IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple тества нови Mac-ове от висок клас с чипове M2 Max и M2 Ultra 

Новите компютри са част от усилията за обновяване на Mac линията и привличане на потребители по време на слаб за компютърната индустрия период

08:30 | 01.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Компанията планира да представи два нови модела Mac, които ще работят с обявения през януари процесор M2 Max и с все още непредставения чип M2 Ultra.. Снимка: Bloomberg
Компанията планира да представи два нови модела Mac, които ще работят с обявения през януари процесор M2 Max и с все още непредставения чип M2 Ultra.. Снимка: Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple Inc. тества двойка нови Mac компютри от висок клас и свързаните с тях процесори преди Световната конференция за разработчици през следващата седмица, което подсказва, че наближава пускането на десктоп компютри с професионална насоченост.

Компанията планира да представи два нови модела Mac - вътрешно обозначени като Mac 14,13 и Mac 14,14 - които ще работят с обявения през януари процесор M2 Max и с все още непредставения чип M2 Ultra. Вторият процесор ще замени модела M1 Ultra, който в момента се предлага в Mac Studio - настолен компютър от висок клас, обявен през март 2022 г.

Новите компютри са част от усилията за обновяване на Mac линията и привличане на потребители по време на слаб за компютърната индустрия период. Мощните десктоп модели остават ключови за привлекателността на Apple сред професионалните потребители, като например видеомонтажисти или графични дизайнери. Освен това само след няколко дни предстои WWDC - годишната среща на разработчиците, които разчитат на такива машини, за да създават приложения.

Представител на базираната в Купертино, Калифорния, компания е отказал коментар.

Първият тестван настолен компютър работи с процесор M2 Max с осем високопроизводителни ядра - компоненти за най-взискателните задачи - както и с четири енергийноефективни ядра и 30 графични ядра. Това са същите спецификации, които се предлагат в MacBook Pro с M2 Max. Тази конкретна машина включва и 96 гигабайта памет и работи с macOS 13.4 - версията на операционната система за Mac, която беше пусната едва в началото на този месец.

Втората тествана машина е с чип, обозначен като M2 Ultra, който все още не е обявен от компанията. Този компонент, който има 24 изчислителни ядра, удвоява производителността на модела M2 Max. Чипът включва 16 високопроизводителни ядра и осем ядра за енергийна ефективност, както и 60 графични ядра. Компанията го тества в конфигурации с 64 гигабайта, 128 гигабайта и 192 гигабайта памет. 

Чипът M2 Ultra ще включва и по-мощен вариант с цели 76 графични ядра, което ще удвои максималния брой от 38 ядра, наличен в сегашния чип M2 Max, съобщи Bloomberg.

Първоначално чипът M2 Ultra е проектиран за бъдеща версия на настолния компютър от висок клас Mac Pro. В момента тази машина все още работи с чипове на Intel Corp. - задържан елемент в тригодишните усилия на Apple да използва собствени процесори в своите компютри.

От Apple не са категорични кога ще се появи нов Mac Pro. Преди повече от година компанията заяви, че актуализираният модел ще се появи „друг ден". Вътрешнофирмено в Apple бъдещият Mac Pro със собствени чипове е обозначен като Mac 14,8. Това подсказва, че последните настолни компютри, които се тестват, са различни машини, като например нови версии на Mac Studio, който в момента се предлага в конфигурации M1 Max и M1 Ultra. 

През април Bloomberg съобщи, че се работи по две нови актуализации на Mac Studio. Apple разработва и 15-инчова версия на MacBook Air, както и бъдещи итерации на 13-инчовия MacBook Air и 15-инчовия модел с 3-нанометров процесор M3. Освен това планира 13-инчов MacBook Pro и iMac от нисък клас с чип от следващо поколение. 

Изложението за разработчици започва в понеделник с дебюта на дългоочакваните очила за смесена реалност на Apple. Компанията ще представи и актуализации на софтуера, който работи на iPhone, iPad, Apple Watch и Mac. Представянето ще включва и няколко нови модела Mac. 

Като друг знак, че скоро ще се появят нови машини, Apple планира следващия понеделник да започне да позволява на клиентите да заменят повече видове Mac-ове срещу ваучер. Mac-овете, които Apple ще започне да приема: 13-инчовият MacBook Air M2 и 13-инчовият MacBook Pro, както и настоящият Mac Studio. Подобен ход обикновено е предвестник на това, че предстоят нови версии.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
Абе това верно ли е и къде е ИИКиро на кирия https://poznanieto.bg/interesno/otkde-idva-izrazt-za-izpadnaliya-germanecz/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още