IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple влиза в битка с ЕС заради данъчни плащания

Компанията и Ирлания се опълчват на антимонополния регулатор на блока

22:08 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Apple и Ирландия се опълчват на антимонополния регулатор на Европейския съюз в съдебен сблъсък за 13 млрд. евро, който може да помогне за определене на наследството на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, пише Bloomberg.

По време на изслушване в Съда на Европейския съюз, Apple заяви, че е допуснала правни грешки, когато е заключила, че производителят на iPhone е получил значителна несправедлива данъчна помощ от Ирландия, и е издала заповед за връщане на парите.

„Същността на този случай е проста: комисията просто е сгрешила фактите за това какви дейности са се извършвали в Ирландия“, коментира пред съда адвокатът на Apple Даниел Биърд. Анализът на комисията е „бил повлиян“ от „грешна правна предпоставка“, допълва ирландският защитник Пол Галахър.

От своя страна, Европейската комисия се явява в съда, за да оспори болезнения неуспех на по-долна инстанция от 2020 г. във връзка с рекордната сметка, наложена на Apple през 2016 г. Случаят е важен тест за продължаващите действия на Вестагер срещу данъчните сделки за милиони на международни фирми. Обвързващото решение на Висшия съд на ЕС ще помогне да се определи курсът, който ЕК може да поеме, след като се зарече да продължи да преследва несправедливи данъчни сделки по време на мандата на Вестагер, който приключва през следващата година.

Обжалването на ЕС вече има допълнително значение след поредица от съкрушителни съдебни загуби по други дела, свързани с Amazon.com и Fiat на Stellantis, след като съдиите опровергаа заключенията, че Ирландия и Люксембург са дали на фирмите несправедливо данъчно предимство.

По-рано този месец върховният съд на блока отмени заповедта на ЕК от 2018 г., според която Engie трябва да върне 120 млн. евро несправедлива фискална помощ на Люксембург.

В основата на казуса с Apple стоят въпросите къде се създава стойност и къде трябва да се облага с данък, като всичко това е свързано с две звена на технологичния гигант в Ирландия. Фирмата твърди, че ключови решения за нейните продукти се взимат от централата ѝ в Купертино, а печалбата трябва да се облага именно там.

Apple отлагаше връщането на международната печалба в САЩ в продължение на години, цитирайки високите разходи, докато промените в данъчния кодекс не накараха компанията да се задейства през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още