IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikon записа най-големия спад на цената на акциите си в рамките на деня

Това се случи на фона на влошаващата се прогноза за глобалния пазар на чипове

18:29 | 09.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Nikon записа най-големия си спад на цената на акциите в рамките на деня, след като производителят на фотоапарати и на оборудване за създаване чипове отчете рязък спад на печалбата и сви прогнозата си за продажбата на машини, пише Bloomberg.

Стойността на книжата на японската компания се понижи с цели 21% в Токио в сряда – ден, след като гигантът съобщи, нетната му печалба се е сринала със 78% през тримесечието до края на юни, засегнато от по-слабите покупки от страна на клиентите на нейните литографски системи, ползвани за правене на полупроводници.

Освен това Nikon сви с 20% прогнозата за годишната печалба на целия си сегмент за прецизно оборудване. Компанията е продала общо четири литографски машини през последното тримесечие, спрямо осем за миналата година. Компанията обаче повиши годишната прогноза за приходите си, като залага на силното търсене на нейните камери, съчетано с облекчаването на проблемите с веригите на доставките и слабата йена.

Nikon прави доставки до големи производители на чипове, включително Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., въпреки че е засенчвана от ASML Holding в литографските машини, особено в най-модерния сегмент.

Световната индустрия за чипове се бори със слабите потребителски разходи за електроника, включително за смартфони и компютри. TSMC, най-големият поддоставчик на чипове в света, сви прогнозата за приходите си от продажби през юли, а по-малкият американски конкурент GlobalFoundries също даде по-слаба прогноза за приходите от продажби за текущото тримесечие.

И все пак Nikon очаква продажбите на литографските ѝ машини да нараснат през тази фискална година до март поради по-голямо търсене от неосновни клиенти, които не назовава. Китайските компании трупат оборудване за производство на чипове, докато Съединените щати затягат ограниченията върху достъпа на Китай до модерни технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още