IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Nio представи смартфон, който работи с електромобилите ѝ

През телефона потребителят може да накара колата сама да се паркира например

17:39 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания Nio представи висок клас смартфон, проектиран за използване с нейните електромобили, като рекламира множество свързани функции, като използването на телефона, за да инструктира колата да се паркира сама, предава Ройтерс.

Пускането на Nio Phone – първият телефон, насочен към автомобили, който ще се продава от китайска фирма, подчертава колко са напреднали технологиите за електромобили на най-големия автомобилен пазар в света, където електромобилите обхващат повече от една трета от продажбите на превозни средства.

Шофьор на Nio също така може да използва телефона, за да уведоми колата да се придвижи сама до неговото местоположение (нещо, разрешено на ограничен брой места в Китай и при ниска скорост) и да отключи колата, дори когато телефонът е изключен.

Главният изпълнителен директор Уилям Ли коментира, че Nio Phone има над 30 свързани с колата функции и полага нови основи на технологиите за свързване.

„Вярвам, че много от нашите конкуренти ще се поучат от нашите иновации в смартфоните и ги приветствам да го направят“, посочва той.

Налични са три модела на цени между 6499 и 7499 юана (890-1030 долара). Смартфоните ще се продават единствено в Китай засега, а доставките им ще започнат от 28 септември.

Ли е дал зелена светлина за проекта за смартфон, въпреки опасенията на някои инвеститори, че автомобилният производител, чиято загуба се увеличи предвид ожесточената ценова война в Китай, се заема с твърде голяма задача.

Основният интерес на автомобилния производител при проектирането на телефона вероятно е свързан със събирането на потребителски данни, а не в стремежа да превърне телефона в ключов фактор за приходите, смята анализаторът на IDC Уил Уонг.

„Смартфоните ще бъдат добра платформа за събиране на повече данни, което е от решаващо значение в сегашния технологичен свят и потенциално може да доведе до по-добро потребителско изживяване“, коментира той.

Усилията на Nio бележат най-новата пресечна точка между света на смартфоните и този на автомобилите. Meizu, придобит от предприятие, принадлежащо на основателя на Zhejiang Geely Holding, през март представи смартфони, които могат да се свързват с колите на Geely, но също така се продават по-широко на потребителите.

Производителят на смартфони Xiaomi също е готов да започне да произвежда автомобили.

Nio, който се нарежда на 9-о място сред производителите на електрически и хибридни автомобили в Китай, удвоява инвестициите в собствено разработени технологии за ключови компоненти като чипове и батерии. Освен това си изгради фен база сред шофьорите в Китай, като създаде ексклузивни клубове за членство и предлагай продукти като вино с марка Nio.

Компанията разполага с екип от 11 хил. инженери, които работят върху ключови аспекти на интелигентните технологии за електромобили - от чипове и батерии до автономно шофиране и интелигентно производство, коментира Ли на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още