IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите смартфони на Google - повече изкуствен интелект и по-висока цена

Интернет гигантът представи телефоните Pixel 8 и Pixel 8 Pro, както и нов умен часовник

19:00 | 04.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Google
Снимка: Google

Американският интернет гигант Google представи новите си Pixel устройства, включително два смартфона и умен часовник. Звездите на събитието – телефоните Pixel 8 и Pixel 8 Pro - отново залагат на подобрени функции на камерите, повече изкуствен интелект и показват желанието на компанията да се конкурира с iPhone на Apple, въпреки че пазарният дял на Google остава малък.

Този път компанията заложи на повишения на цените. Базовият модел Pixel 8 ще се предлага на цена от 699 долара, а Pixel 8 Pro – за 999 долара, макар че устройствата няма да са налични на българския пазар, както и предшествениците им от серията Pixel 7. На събитието Made By Google компанията обяви, че предварителните поръчки на устройствата ѝ започват днес, а доставките ще стартират през следващата седмица – на 12 октомври.

И двата нови смартфона работят с новия чипсет на Google – Tensor G3, който компанията разработва сама. Освен това ще са първите, които ползват операционната система Android 14. Компанията предлага актуализации на операционната им система, както и актуализации на сигурността за период от 7 години – до 2030 г.

Основният акцент в премиерата обаче бяха функциите с изкуствен интелект, които разширяват възможностите на камерите. Pixel 8 Pro например има нововъведения при редактирането на изображения, включително функция, наречена Best Take. При направата на серия от групови снимки приложението на камерата показва в малки кръгове под нея по няколко кадъра на лицата на отделните участници, с възможност всеки да избере изражението, което харесва най-много. Вече добре познатата функция Magic Eraser за изтриване на нежелани обекти от снимки е допълнена от нова, която позволява разместването на обекти в кадъра, без това да повлияе на качеството на изображението.

Подобни функции има и при записването на видеа. Audio Magic Eraser позволява след направата на видео изкуственият интелект да анализира звука и потребителят сам да реши дали допълнителните шумове, които се чуват, да бъдат премахнати, като лай на куче например.

Една от съществените разлики между моделите е наличието на сензор за измерване на температурата в Pro модела.

Google акцентира върху използването на изкуствен интелект и за по-ефективно засичане на спам обаждания, включително има опция да се позволи гласовият асистент да отговори на обаждащия се, да го попита каква е целта на обаждането и след това да прецени дали става дума за спам или да свърже собственика на телефона с обаждащия се. В този случай телефонът добавя и кратко описание на целта на обаждането.

Освен смартфоните, компанията представи и новия си умен часовник Pixel Watch 2, който компанията определя като най-доброто от комбинацията на Fitbit и Google. Компанията майка на Google – Alphabet, придоби Fitbit през 2021 г.

Google обяви, че смартфонът ѝ има нови и подобрени сензори, включително такъв за следене на стреса и пулса. В зависимост от данните, които събира, часовникът сигнализира дали потребителят не е под твърде голямо напрежение и предлага възможности за разтоварване чрез упражнения за дишане например.

Часовникът издържа 24 часа при ползване на функцията Always-On Display, а зареждането му до 100% отнема половин час.

Предвидена е и функция, наречена Safety Check, при която потребителят устройството автоматично споделя с избрани контакти локацията на собственика, ако той самият не реагира на определено известие. Идеята е, че по този начин могат да се избегнат инциденти при спорт и други.

Що се касае до изкуствения интелект на часовника, той позволява потребителят да попита защо дадена тренировка му се е сторила по-трудна, а асистентът анализира тази и минали тренировки и дава потенциални обяснения. Цената на Google Pixel Watch 2 е 349 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 05.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
cyclop
преди 6 месеца
шит крап джънк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още