IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони записа най-слабото си трето тримесечие от десетилетие

Надеждите са, че празничният сезон ще върне пазара към по-нормални нива

12:02 | 17.10.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Световният пазар на смартфони се е свил с 8% до най-ниското си ниво от десетилетие за третото тримесечие поради по-слабото търсене на големи брандове, включително Apple и Samsung, на повечето развити пазари, показват данни на Counterpoint Research, цитирани от Ройтерс.

Данните показват, че делът на първите пет марки, които включват още китайските фирми Xiaomi, Oppo и Vivo, се е понижил до тригодишно дъно.

Това предполага, че продължаващият спад на пазара може да подкопае бъдещите печалби на компании като Apple, чиито продажби са спаднали с 8 на сто през тримесечието. Пазарният лидер Samsung отчете 13% понижение на продадените обеми през периода.

Сред онези, които спечелиха пазарен дял през тримесечието, се нареждат Apple и китайският ѝ конкурент Huawei, който въпреки строгите санкции на САЩ шокира индустрията по-рано тази година със смартфона Mate 60 Pro, който използва усъвършенстван чип, произведен в Китай.

Общите доставки обаче са нараснали с 2 на сто глобално спрямо второто тримесечие, което поражда надежди, че пазарът може да прекъсне своята над двегодишна серия от спадове на годишна база през последните три месеца на годината.

Counterpoint цитира серията iPhone 15, която беше пусната в продажба през септември, като фактор, който може да помогне за съживяване на растежа на развитите пазари като Съединените щати, Европа и Корея.

„След силния септември очакваме инерцията да продължи до края на годината, когато ще се усети пълното въздействие на серията iPhone 15“, коментират от фирмата за пазарни проучвания.

Counterpoint твърди, че празничният сезон в Индия, събитието за пазаруване "Деня на самотните сърца" в Китай и промоциите в края на годината в различните региони също ще подкрепят пазара.

Досега нововъзникващите пазари бяха лъч светлина за продажбите на смартфони в иначе тежката година. През третото тримесечие Близкият изток и Африка са единствените региони, които отбелязват растеж на годишна база, показват данни на Counterpoint.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още