IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И основателят на Dell влезе в списъка на най-богатите със 100 млрд. долара

Акциите на Dell поскъпнаха с близо 32% до рекордни стойности, давайки силен тласък на състоянието на Майкъл Дел

14:14 | 02.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Майкъл Дел. Снимка: Bloomberg LP
Майкъл Дел. Снимка: Bloomberg LP

Състоянието на Майкъл Дел е минало прага от 100 млрд. долара за първи път в петък, след като отчетът на Dell Technologies за четвъртото тримесечие получи подкрепа от търсенето на технологии, свързани с изкуствения интелект (AI).

Акциите на компанията поскъпнаха с близо 32% до рекордни стойности, давайки силен тласък на състоянието на основателя си. То нарасна с 13,7 млрд. долара до 104,3 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Сега Майкъл Дел се нарежда като 12-я по богатство човек в света, според индекса на милиардерите на Bloomberg – точно преди Гаутам Адани от Индия.

Приблизително половината от състоянието му идва от базираната в Тексас компания за компютри, която основава преди повече от 40 години, когато все още е студент в тексаския университет в Остин.

Въпреки че е най-известна с бизнеса си с персонални компютри, сървърите на Dell като H100 и MI300X привлякоха вниманието със способностите си в сектора на AI.

Дел, който е на 59 години, е един от шепата милиардери, чието състояние се изстреля нагоре тази година заради ралито, свързано с акциите, свързани с изкуствения интелект. Основателят на Nvidia Дженсън Хуан увеличи нетното си състояние с 28,4 млрд. долара, а това на Марк Зукърбърг на Meta нарасна с 52,1 млрд. долара.

Състоянието на Дел също така получи подкрепа и от производителя на чипове Broadcom. Той получи дял в компанията, след като купи VMWare през 2021 г. Тези акции сега са на стойност от над 31 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 02.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още