IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният пазар на смартфони се насочва към възстановяване през 2024 г.

Според нов доклад развиващи се пазари като Индия, Близкия изток и Африка се разглеждат като основни двигатели на растежа на пазара

18:03 | 28.03.24 г.
Снимка: Ming Yeung/Getty Images
Снимка: Ming Yeung/Getty Images

Световните доставки на смартфони се очаква да се възстановят с 3% тази година, тъй като отслабващата инфлация помага да се съживи търсенето на развиващите се пазари, а интеграцията на генеративен изкуствен интелект (AI) привлича купувачите към премиум устройства, съобщава Ройтерс, позовавайки се на доклад на Counterpoint Research от четвъртък.

Световните продажби се свиха с над 4% миналата година, показаха по-ранни данни на консултантската компания, тъй като потребителите затегнаха портфейлите си на фона на несигурната икономика.

Развиващи се пазари като Индия, Близкия изток и Африка се разглеждат като основни двигатели на растежа на пазара на смартфони, особено в бюджетния сегмент. Очакванията са този сегмент да се разрасне с 11% през 2024 г. след спада през 2023 г., като ще има засилено търсене в Карибския басейн и Латинска Америка.

Сегментът, състоящ се от телефони на цени между 150 и 249 долара, ще спечели от успокояващата се инфлация в региони като Африка и стабилизирането на местни валути, посочва Counterpoint.

Засилената конкуренция между китайските компании като Oppo, vivo и Xiaomi, заедно с възстановяването на търсенето на IT устройства, също ще подкрепи ръста на сегмента.

Премиум сегментът, с цени на смартфоните между 600 и 799 долара, се очаква да нарасне със 17%. Въвеждането на генеративен AI и популярността на сгъваеми устройства ще стимулираt търсенето в този сегмент, се казва в доклада.

Apple и китайският ѝ конкурент Huawei вероятно ще излязат като победители на премиум пазара, се казва в доклада.

Очаква се стабилното търсене на iPhone, най-вече на развиващите се пазари, да облагодетелства Apple, докато Huawei ще запази силното си присъствие в Китай, благодарение  на пускането на чипсета 5G Kirin, твърди Counterpoint.

Конкуренцията от страна на Huawei доведе до спад от 24% на продажбите на iPhone в Китай през първите шест седмици на 2024 г., изчисли по-рано Counterpoint.

Отделно, Apple води преговори за вграждане на Gemini AI на Google в iPhone, според съобщения в медиите от този месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още