IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на смартфони в Югоизточна Азия преживява бум, в Китай остава слаб

Производителите търсят нови пазари, на които да развиват бизнеса си

09:36 | 08.03.24 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Продажбите на смартфони в Югоизточна Азия продължават да растат в началото на 2024 г., за разлика от затишието в други региони, тъй като обещаващият пазар за производителите на мобилни устройства продължава да привлича повече марки и инвестиции, пише CNBC.

Петте топ производителя в региона са продали 7,26 млн. смартфона през януари, отбелязвайки увеличение от цели 20% спрямо същия период на миналата година, сочи проучване на компанията за пазарни анализи Canalys.

Резултатите показват продължаващото възстановяване на пазара, което започна през четвъртото тримесечие на 2023 г., когато продажбите на смартфони в Югоизтона Азия се увеличиха на годишна база за първото тримесечие от близо две години, на фона на по-широкото възстановяване на сектора след пандемията.

Според анализатора на Canalys Ли Сюен Чъу стабилизирането на инфлационния натиск, подкрепено от правителствената подкрепа и инерцията на продажбите в края на 2023 г. в региона, са довели до възстановяване на потребителското настроение и разходите.

„За да се възползват от това възраждане на пазара, производителите на смартфони, които възприеха консервативни стратегии през последните шест месеца, сега прилагат агресивни тактики, за да спечелят пазарно господство“, коментира той в съобщението, отбелязвайки тенденции като достъпен 5G, интеграция на изкуствения интелект, развитие на екосистемата и оптимизация на каналите.

През януари Samsung си върна първото място по пазарен дял в региона, благодарение на успешното пускане на премиум серията си S24, която предлага по-продължителен живот на батерията и нови функции с изкуствен интелект.

Но китайските конкуренти се фокусират повече върху пазара, печелят позиции и предлагат нови модели телефони на конкурентни цени. Xiaomi, втората по големина марка смартфони по продажби през януари в региона, отбеляза годишен ръст от 128%, докато Transsion, сравнително новодошла на пазара, записа 190% ръст.

„Нарастващият разполагаем доход в региона от увеличаващата се средна класа и навлизането на младото население в работната сила са силни причини да очакваме засилени инвестиции“, коментира Чъу.

Силните продажби на смартфони в Югоизточна Азия контрастират с тези в Китай, най-големият пазар на смартфони в световен мащаб, където продажбите на такива устройства са спаднали със 7% през първите шест седмици на 2024 г. на годишна база, сочи нов доклад на Counterpoint Research.

„Потребителското доверие ще трябва да се повиши, за да се стабилизира пазарът, но това е трудно за постигане в момента, предвид всичко, което се случва, особено в сектора на недвижимите имоти“, коментира старши анализаторът Айвън Лам.

Една от жертвите е Apple, чиито продажби на iPhone в Китай са намалели с 24% през първите шест седмици на годината, показва още проучването. Този спад отчасти се дължи на съживяването на местния конкурент Huawei, но също така и на необичайно високите продажби на Apple в началото на 2023 г., които бяха свързани с по-ранни производствени забавяния.

Въпреки това, тъй като растежът на пазарите на смартфони в Китай и САЩ се забавя, брандове, които продават висок клас телефони като Apple и Huawei, все повече се обръщат към развиващи се пазари като Югоизточна Азия, които са готови за растеж.

Според данни от Canalys пазарът на телефони в Югоизточна Азия се очаква да нарасне със 7% на годишна база през 2024 г., много по-бърз темп от този на останалия свят, който е 3%. Междувременно се предвижда Китай да запише 1% ръст, а пазарът на Северна Америка се очаква да остане непроменен.

Според репортаж на Bloomberg първият търговски обект на Apple в Малайзия вече е в процес на работа. Междувременно Huawei укрепва връзките си с партньори от Югоизточна Азия като индонезийската телекомуникационна компания Telkomsel.

В доклада на Canalys Индонезия остава най-големият пазар на смартфони в Югоизточна Азия, като отговаря за 38% от доставките през януари. Вторият по големина пазар, Филипините, показва най-стабилен растеж, с доставки от 77% през януари в сравнение с година по-рано.

Следващите по големина пазари са Тайланд, Виетнам и Малайзия. Виетнам беше единствената страна, която претърпя спад на доставките на годишна база, намалявайки с 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още