IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на iPhone в Китай се сриват с 24% в началото на годината

Apple се нарежда едва на четвърто място в страната по пазарен дял

09:45 | 05.03.24 г. 2
Снимка: Costfoto/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Costfoto/NurPhoto via Getty Images

Продажбите на iPhone на Apple в Китай са намалели с 24% през първите шест месеца на тази година, с което се нарежда едва на четвърто място сред доставчиците на смартфони в страната, съобщава Bloomberg, базирайки се на данни на Counterpoint Research.

Базираната в Купертино, щата Калифорния, компания изгуби титлата си на най-продавана марка смартфони в Китай от Vivo – производител от Дунгуан, който се справя по-добре с насочването си към бюджетния сегмент на пазара, посочва Counterpoint. И двете компании обаче регистрират спад в продажбите, тъй като пазарът в страната като цяло се свива със 7%, хвърляйки съмнение върху надеждите за скорошно възстановяване.

Huawei Technologies, в резултат на инерция от устройствата си Mate 60 Pro и вълна от патриотични покупки, е увеличила пазарния си дял до 16,5% от 9,4%. Компанията, която се отдели от Huawei през 2020 г. - Honor Device, е единственият друг голям производител, който бележи ръст на продажбите – 2%. Apple държи пазарен дял от 15,7%, спадайки от 19% преди година, посочват изследователите.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

iPhone изпитва трудности да повтори обичайния си успех в Китай, отчасти заради по-широкия спад на пазара. За да стимулира търсенето, Apple въведе редки намаления в уеб магазина си през януари, а онлайн търговците също намаляват цените с до 180 долара.

“Въпреки спада в потребителското доверие разширяването на производството от Huawei позволи на компанията да отговори на търсенето на най-популярната си серия Mate 60”, казва анализаторът на Counterpoint Айвън Лам. „Периодът от предходната година вече беше доста потиснат, но що се отнася до Apple, има повече мащаб за развитие в краткосрочен план. Агресивните промоции преди Деня на жената са само един пример“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 месец
Писал съм го преди, сега пак ... Да си купиш iPhone, ако си китаец и живееш в Китай ... трябва да си луд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
I4S
преди 1 месец
"Продажбите на iPhone на Apple в Китай са намалели с 24% през първите шест месеца на тази година..."Като изключим факта, че сме началото на март... Първо някой го е написал, а после и редактор го е погледнал :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още