IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на Intel продължава да е предизвикателство

Компанията даде слаба прогноза, което подсказа, че планът на Гелсингер все още не дава плодове

14:38 | 26.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Intel, най-големият производител на процесори за персонални компютри, се срина по време на следборсовата търговия, след като даде по-слаба прогноза за настоящото тримесечие, подсказвайки, че все още среща трудности в това да се превърне в лидер в индустрията за чипове, пише Bloomberg.

Приходите от продажби през второто тримесечие ще бъдат 13 млрд. долара, обяви компанията. За сравнение средната прогноза на анализаторите е за 13,6 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. Печалбата ще бъде 10 цента на акция, като се изключат някои елементи, спрямо прогноза за 24 цента.

Прогнозата подсказва, че усилията на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер да възроди Intel ще отнемат повече време и пари. Компанията, която някога беше доминиращ производител на чипове в света, сега изостава от конкурентите си Nvidia и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) по приходи и технологично ноу-хау.

Въпреки че признава, че бизнесът е по-бавен от очакваното, главният финансов директор Дейв Зинснър очаква подобрение по-късно тази година. Intel също така не успя да отговори на цялото търсене на процесори, ползвани в нови компютри с изкуствен интелект, тъй като съоръженията ѝ за опаковане не успяха да произведат достатъчно компоненти.

„Първата половина на годината беше малко по-слаба, отколкото искахме“, посочва той в интервю. „Втората половина на годината ще бъде доста по-силна“, прогнозира той.

Цената на акциите на Intel се понижи с 9,4% по време на следборсовата търговия, след обявяването на отчета. Книжата вече загубиха 30% от стойността си от началото на годината до края на борсовата сесия вчера, с което се превърнаха във вторите по най-слабо представяне във Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index.

През първото тримесечие компанията генерира 18 цента на акция печалба, като се изключат някои елементи, както и 12,7 млрд. долара приходи. Анализаторите очакваха 13 цента печалба на акция и 12,7 млрд. долара приходи.

Производителят на чипове отчете първите си резултати откакто има нова бизнес структура, която показва финансовото представяне на неговите производствени операции. Гелсингер заяви, че подходът е необходима стъпка, за да могат операциите да станат по-ефективни и конкурентни. Intel също така изгражда бизнес за производство на чипове за други компании на договорен принцип.

По-рано този месец компанията даде на инвеститорите първи поглед върху финансовото състояние на своята мрежа от фабрики. То обаче не беше окуражаващо. Разходите за нови заводи доведоха до увеличаване на загубата, а Intel не очаква постигането на рентабилност в следващите няколко години.

Intel Foundry – звеното за производство за други компании, генерира 18,9 млрд. долара приходи през 2023 г., което е под сумата от 27,5 млрд. долара за предходната година. Звеното достигна 4,4 млрд. долара приходи за първото тримесечие на 2024 г.

Свързаните с персонални компютри приходи от продажби са достигнали 7,5 млрд. долара, спрямо средна прогноза за 7,4 млрд. долара. Подразделението за центрове за данни и изкуствен интелект е генерирало 3 млрд. долара, в съответствие с очакванията на Wall Street. Мрежовите чипове са донесли близо 1,4 млрд. долара приходи от продажби, над средната прогноза за 1,3 млрд. долара.

Брутният марж е 45,1% за тримесечието. Тоа е внимателно следен показател, който отразява ефективността на производствените операции на Intel, се очаква да достигне 43,5% през настоящия отчетен период. В миналото Intel е достигала маржове от над 60%.

Intel остава оптимистично настроена за втората половина на годината, защото пуска нова версия на чипа Gaudi – отговор на популярните AI полупроводници на Nvidia. Тази продуктова линия ще донесе около 500 млн. долара приходи от продажби през настоящата година, прогнозира Intel.

Компанията също така постига напредък в обуздаването на разходите и очаква производственият бизнес да генерира печалба в „следващите няколко години“, посочва Зинснър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още