IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на валутите на развиващите се държави може да засегне търсенето на петрол

Правителствата на нововъзникващите икономики ще бъдат затруднени да защитят потребителите от волатилност на цените

18:35 | 12.09.13 г.
Сривът на валутите на развиващите се държави може да засегне търсенето на петрол

Проблемите на развиващите се икономики може да ударят глобалното търсене на петрол, ако понижението на валутите им продължи, предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Все пак агенцията подобри прогнозата си за доставките през следващите месеци.

Развиващите се пазари пострадаха заради спекулациите около оттеглянето на ликвидност в САЩ, а валутите на Индия, Турция, Бразилия, Русия и други страни силно поевтиняха спрямо долара. Това означава, че и разходите на нововъзникващите икономики за внос на петрол нарастват, което може да редуцира търсенето.

“Рязката обезценка на валутите на много от развиващите се икономики след първото тримесечие може да засегне търсенето, ако процесът продължи, посочва се в доклада на агенцията.

“Като се има предвид обхватът на обезценката на валутите, последните им движения може да се изразят в по-ниско потребление”, допълват от агенцията.

В документа се посочва още, че сривът на валутите на развиващите се икономики срещу долара ще затрудни правителствата да защитят потребителите от волатилност на цените.

МАЕ прогнозира още, че влиянието на петролния картел ОПЕК ще намалее през 2014 г. Вижте още в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още