IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изявлението на Булард продължава да държи Wall Street под напрежение*

Акциите на Аррle скачат с над 3 на сто в началото на търговската сесия отвъд Океана

18:20 | 23.09.13 г.
Изявлението на Булард продължава да държи Wall Street под напрежение*

Американските фондови пазари отвориха сесията в понеделник с отстъпления след трите поредни седмици на растеж. И през новата седмица пазарните движения са подвластни на изказването на високопоставен член на Федералния резерв, който намекна за свиване на стимулите още през октомври.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average губи 0,44% до 15 383,28 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 е надолу с 0,61 на сто до 1 699,54 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite се смъква с 0,58% до 3 752,71 пункта.

В петък ръководителят на подразделението на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че текущото подобрение на данните за американския трудов пазар на годишна база ще увеличи вероятността от ограничаване на програмата за изкупуване на активи. Изявлението си той направи по време на официален обяд, организиран от Асоциация за бизнес икономика в Ню Йорк, като коментарите му потвърдиха позицията, която Фед поддържа от известно време – свиването на стимулите ще зависи от икономическите данни.

По-рано същия ден Джеймс Булард заяви пред Bloomberg, че "леко" ограничаване на стимулите е възможно на заседанието на FOMC през октомври.

"Възможно е да получим някои данни, които да променят общата визия за икономиката и да направят комисията склонна на леко ограничение през октомври. Това е възможно. Не казвам, че това ще се случи, но е възможно", добави председателят на Фед в Сейнт Луис.

По-рано в понеделник пък стана ясно, че растежът на производствената активност в САЩ се е забавил през септември след отчетен спад в търсенето.

Изготвените от Markit предватителни данни показаха, че американският PMI индекс е отстъпил до 52,8 пункта през този месец спрямо 53,1 пункта през август. Всички стойности над 50 пункта са сигнал за експанзия.

Същевременно компаниите отвъд Океана са били доста предпазливи в подхода си към наемането на нов персонал досега през този месец. Равнището на подиндекса за заетост спадна до 51,4 пункта​​, отбелязвайки най-бавния темп на създаване на работни места в последните три месеца. Резултатът през август бе 53,1 пункта.

Книжата на Apple Inc поскъпват с 3,8%, след като компанията съобщи за продажбата на 9 млн. броя от смарфоните си iPhone 5S и 5С.

Капитализацията на Citigroup Inc отстъпва с 3,1%, след като Financial Times, позовавайки се на неназовани източници, обяви за възможността приходите на дружеството да спаднат с повече от 10% по време на отчитането през октомври.

Интерес за пазарните участници предизвика първата за седмицата търговска сесия в Азия. Пазарите в региона приключиха търговията с разнопосочни действия. В Китай Shanghai Composite се изкачи с 0,8%, а австралийският S&P ASX 200 се понижи с 0,5% до 5252,50 пункта.

В Сингапур Strait Times Index изгуби 0,7%, а тайландският бенчмарк SET се свлече с 1,2%.

Индексът Hang Seng спадна с 0,2% до 23 463,23 пункта. Търговията на борсата в Хонконг започна с четиричасово закъснение, след като тайфунът Усаги връхлетя града.

* Данните са актуални към 18:00 часа българско време.

Повече за опустошителното природно бедствие в Азия може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още