IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд се готви за масови протести срещу противоречив закон за амнистията

Законът ще остави ненаказани тези, по чиито ръце има кръв, предупреждават от Human Rights Watch

14:28 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Тайланд се готви за масови протести срещу противоречив закон за амнистията

Тайланд се готви масови протести, след като стана ясно, че парламентът ще обсъди на второ четене Закона за амнистия, който ще покрие убийствата на невъоръжени демонстранти от размириците през 2010 г. и ще позволи на бившия премиер Таксин Шинаватра да се върне.

Законът ще даде амнистия на всички хора, които са осъдени за престъпления при политическите сблъсъци през 2006 г. и 2010 г., които доведоха до сваляне на Шинаватра.

Анализатори предупреждават, че този закон може да доведе до нова вълна на политическа нестабилност в страната.

Опозиционната Демократическа партия призова за масови демонстрации срещу планувания закон. Те заявиха, че ще се включат поне 10 000 души.

От Human Rights Watch (HRW) предупреждават, че законът ще позволи официално лидери, по чиито ръце има кръв, да останат ненаказани.

„Със замазването на злоупотребите правителството отрича необходимостта от справедливост за жертвите и  показва на бъдещите нападатели, че няма от какво да се страхуват“, каза Брад Адама, директор на HRW за Азия.

Управляващата партия на Инглук Шинаватра, сестра на Таксин, е наредила на всички депутати да гласуват в подкрепа на законопроекта, с което ще бъдат покрити всички политически престъпления от 2004 г. насам.

Вижте коментара по темата на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още