fallback

Рубини: Разширяването на глобалния пазар на труда задълбочава неравенството

Факторите зад нарастващото неравенство в доходите включват тенденцията на загуба на работни места заради новите технологии

16:58 | 24.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В началото на месеца беше публикувана интересна статистика, според която доходите на 85-те най-богати хора на планетата се равняват на общите доходи на най-бедните 3,5 милиарда. Според Нуриел Рубини факторите зад това нарастващо неравенство в доходите и богатството включват тенденцията на загуба на работни места заради новите технологии, присъединяването на 2,5 милиарда китайци и индийци към глобалния пазар на труда, както и глобализацията на пазарите.

Според икономиста или западните правителствата ще направят нещо за повишаване на квалификацията и образованието за хората, или ще се окажем изправени пред вълна от протести, насочени срещу глобализацията.

Що се отнася до финансовия риск Рубини смята, че най-лошото от кризата вече е зад гърба ни. Рискът от разпадане на еврозоната, от фискална криза в САЩ, от твърдо приземяване в Китай и от война между Израел и Иран заради ядрения спор сега е значително по-нисък. Растежът в развитие икономики ще се ускори – повече в САЩ и Великобритания и по-слабо в Европа и Япония, допълва той. 

Рубини все пак предупреждава за изоставане в потреблението, както и на пазара на труда. Инфлацията ще е ниска и централните банки ще запазят разхлабената си монетарна политика, прогнозира той.

Цялото интервю с Нуриел Рубини може да видите във видото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още