IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангарски: Офшорките са остарял метод за спестяване на данъци

Липсата на банкова тайна води до изнасяне на средства от България, твърди депутат

13:02 | 14.04.16 г. 2
Ангарски: Офшорките са остарял метод за спестяване на данъци

Още през 1997 година имаше предложения България да стане офшорна зона или пък данъците да са толкова ниски, че да се приближим към условията на офшорните зони с цел привличане на инвестиции. Тогава политиците не успяха да вземат това решение и сега вече е невъзможно. Това коментира финансистът Красимир Ангарски в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Данъчна амнистия се прилага периодично през няколко години в много европейски страни, каза още Красимир Ангарски. По негово мнение подобна мярка ще бъде ефективна в България, доколкото „нещо е останало в офшорките“, защото по думите му те са били модерни преди 20 години, а сега са синоним на нещо лошо.

„Вече има много нови методи за спестяване на данъци, офшорките са нещо остаряло“, коментира Ангарски.

Рисковете за икономиката ни са големи от гледна точка на това, че всяко правителство започва отначало, обещава реформи и след това спира, заяви финансистът в отговор на въпрос за развитието на икономиката ни.

Красимир Ангарски подчерта липсата на политическа воля за реформи като най-съществен проблем. Политиците не могат да дадат силна политическа подкрепа на реформите, коментира финансистът. По думите му се започват реформи в редица сектори, които в крайна сметка не се приключват.

Сред икономическите рискове в бъдеще Ангарски открои проблемите с износа. „Вътрешният пазар може да се засили или с износ, или с вътрешно потребление. В момента и двата канала са запушени“, каза финансистът.

"Темата за данъчната амнистия трябва да е част от един доста сериозен и широкообхватен дебат за офшорките, като в резултат да бъде изготвен напълно нов закон за офшорките", каза в телефонен разговор в предаването по Bloomberg TV Bulgaria депутатът от РБ Антони Тренчев, автор на идеята за данъчна амнистия у нас, която да бъде приложена като механизъм за събиране на средства в хазната. Според него амнистията ще бъде ефективна.

"Има нужда от такъв закон, тъй като според сегашната забрана такива дружества да участват в 28 сфери в икономиката има много изключения, които могат да се заобиколят. Идеята е тези заобиколни пътища да бъдат отрязани", посочи той.

„Все още не се знае колко пари държат българи в офшорни зони, като Министерство на финансите трябва да направи тези изчисления на базата на разчети за изнесени капитали през годините. Аз съм чувал числа от 8 до 40 млрд., но не искам да гадая“, коментира Тренчев.

Какви средства ще бъдат върнати в България, ако изобщо има такива, е въпрос на друг дебат, коментира депутатът от РБ.

Част от причините някои от хората да изнесат капиталите си е несигурността в банковата система и липсата на банкова тайна в България, като по думите му трябва да се положат усилия в тази насока в България и не всеки да може да разбере с какви средства разполагат физическите лица в банките.

Още от разговорите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Кои са модерните методи за спестяване на данъци? Аз се сещам за два метода, ама те не са нови и не са особено оригинални: http://tinyurl.com/ocm7ar3 (и на много хора няма да им допаднат).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Защо Ирландия няма да създава бюрократични пречки за ползвателите на офшорни фирми? Защото ако създаде такива ще изгуби много пари.Защо България ще създава бюрократични пречки? Защото така Ирландия (и други държави) ще спечелят. Политиците в България работят в интерес не на собствената си държава и граждани ("собствената си" придобива нов смисъл...), а в интерес на някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още