IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите във водния сектор ще минат през ръст на цените, очаква експерт

Сериозният дебат за цените ще се случи в края на тази година, заяви председателят на Българската асоциация по водите

11:20 | 03.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Реформата във водния сектор се прави, за да се осъществяват инвестиции. Голяма част от тях обаче ще минат през цените. Това заяви председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) инж. Иван Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за коментара е поскъпването на водата в София, която от 1 май струва 1,82 лв. с ДДС при досегашна цена 1,76 лв. с ДДС. Иванов припомни, че актуализация на цената на водата в София не е била правена от юли 2012 г., така че увеличението от 3%, или с 6 ст. за кубик според него е резонно.

Всички ВиК оператори претендират, че консумацията на вода пада и това е основният им спор с регулатора, коментира той. По думите му КЕВР гледа малко по-консервативно на данните за потреблението, а операторите искат малко по-агресивно да се прогнозират намаленията и това води до различни гледни точки за цените. 



„В цял свят консумацията на вода пада. Причината са технологичните придобивки, по-икономичните уреди и призивите за екологично ползване на водния ресурс“, каза инж. Иванов. Той отчете, че малките населени места бързо се обезлюдяват и там със сигурност консумацията намалява.

Според председателя на БАВ в момента водната реформа, за която ЕК настоява, има конкретни резултати – наблюдаваме окрупняване на оператори, реформи при регулирането, създаден е един нов играч – водните асоциации във всяка административна област.

Той припомни още, че 17% е нормата на възвращаемост на собствен капитал на „Софийска вода“. Според него, ако се завиши нормата и при другите оператори, това може да реши въпроса с необходимите средства за инвестиции.

„Сериозният дебат за цените ще се случи в края на тази година, когато ще се разглеждат 5-годишните бизнес планове на водните оператори. Те ще бъдат предадени в общините до средата на годината. Това ще е кулминацията на реформата, която се прави, за да се осъществяват инвестиции, а голяма част от тях ще минат през цените“, каза той.

Според него е най-важно потребителите да са сигурни, че заплатените от тях средства отиват по предназначение.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
contra2
преди 7 години
Инж.! Иванов не е компетентен. Такова нещо няма, че консумацията в цял свят падала! Например в Германия непрекъснато се пише в пресата им, че не е необходимо човек да взима душ всеки ден! Чудят се, как да превъзпитат народа да не прахосва водата! А на Софийска вода трябва да им се направи сериозна забележка за неефициентния сайт - в него е невъзможно човек да прави самоотчет. Така че това предприятие нечестно печели от всички, които живеят в чужбина, не ползват вода, НО плащат лихви върху несъществуващо потребление!! Иначе благодарим за информацията и се надяваме българските политици да ПАЗЯТ това съкровище - водата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още