IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинските съветници в София се обявиха срещу повишаването на цената на водата

Работна група ще води преговори със "Софийска вода"

17:58 | 31.03.16 г.
Общинските съветници в София се обявиха срещу повишаването на цената на водата

Общинските съветници в София се обявиха срещу повишаването на цената на водата. Работна група ще води преговори със "Софийска вода" за предоговаряне на концесионния договор, съобщи БНР. 

Припомняме, че по информация от КЕВР дружеството предлага увеличение на цената с около 21%.

Председателят на Стопанската комисия Николай Стойнев посочи, че договорът е сключен в полза на водното дружество.

„Софийска вода е монополист и естествено, че трябва да бъде контролирана, за да си върши работата и това сме го правили сериозно през последните години. Неслучайно във всички становища на Общинския съвет не сме приемали увеличението на цената. През последните  години между 30 и 40 млн. бяха инвестирани в мрежата без увеличение на цената на водата, така, че към този момент не виждаме и никакво основание да се увеличава“, каза той. 

„Предстои КЕВР да разглежда ценовото предложение, така че ще получат нашето становище, че ние не одобряваме увеличаване цената на водата, но държим да се запазят инвестициите в размера от последните години“, каза  Стойнев.

Припомняме, че регулаторът с проект на наредба предлага да се намали нормата на възвръщаемост на „Софийска вода“ от сегашните 17% на 9,94%. За да стане това обаче, е необходимо да се постигне съгласие между Столичната община и „Софийска вода“ за изменение на договора за концесия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още