IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВиК дружества, които блокират водната реформа, остават без държавно финансиране*

Цената на водата не е аргумент неефективните оператори да не могат да осигурят качество, заяви Лиляна Павлова

13:53 | 30.03.16 г. 3
ВиК дружества, които блокират водната реформа, остават без държавно финансиране*

Няма да получават държавно финансиране общинските ВиК дружества, които не са съгласни да подкрепят водната реформа, заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя припомни основните стъпки на реформата и какво е свършено дотук: собствеността на активите на водния сектор вече е публична, подписани са договори между държавата и асоциациите, налице са генералните планове за развитие на сектора.

За да имат обаче общините достъп до средствата за води от новата оперативна програма „Околна среда“ и ПРСР, всички общински ВиК дружества в рамките на една административна област трябва да са консолидирани. Това е изрично изискване на Европейската комисия.

От 265 общини 242 са подкрепили реформата, припомни Павлова.

Четири области остават извън европейското финансиране по двете програми, защото не всички общини отказват да се включат в асоциациите. Заради една - две общини страдат големи населени места, коментира тя.

В област Благоевград консолидацията е започнала, но общините Сандански, Петрич и Кресна отказват да се присъединят. 

В област Кюстендил присъединяване отказват Дупница и Сапарева баня, а в област Ловеч – община Троян.

Специфичен е случаят с област Пазарджик, заради което ще бъдат предприети законодателни мерки – там има 9 неефективни малки общински дружества, без приходи и възможности за инвестиции. Те в момента не могат да се консолидират, защото ВиК Пазарджик е в ликвидация от 9 години. МРРБ ще предложи законовото закриване и откриване на ново ВиК.

„Цената на водата като мотив за неучастие в асоциация не е аргумент и КЕВР може да потвърди това. Ако дружеството няма средства за достатъчно инвестиции, то не предоставя качествена услуга. Това е основната причина, поради която търсим консолидация. При един оператор в рамките на област имаме икономия от мащаба“, каза министърът.

Тя отчете, че консолидирането все пак става на доброволен принцип – със съгласието на оператора и общинския съвет. Затова МРРБ може единствено да откаже на общините вън от реформата инвестиции с държавни средства и те ще трябва да разчитат на собствени приходи.

Ако водната реформа не приключи до края на тази година, то средствата по ОПОС за води няма да бъдат реализирани, допълни министърът.

От думите й стана ясно, че областите, които първи се консолидираха, ще имат предимство от гледна точка на сроковете при кандидатстване с ВиК проекти, които вече ще се изпълняват не от общините, а от водните дружества. 

Консолидираните оператори могат веднага да ползват еврофинансиране за ВиК проекти по оперативна програма „Околна среда“, съобщи още министърът.

Тя заяви още, че по линия на Фонда на фондовете ВиК дружествата ще ползват нисколихвено кредитиране, за да реализират проектите си. Средствата за новия финансов инструмент ще дойдат от програма „Околна среда“.

*Новината е допълнена в 14.58 ч.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Последно държавно или европейско финансиране? И защо даже Париж си върна водата в общинска фирма? Не е ли целта единствено окрупняване и приватизация, щото друго от монополите не остана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
И като мислите да правите икономия от мащаба, защо не са 6 операторите, колкото са и регионине в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
Който не е с нас, е против нас. Научете се какво е демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още