IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 23 млн. лв. МРРБ финансира общински проекти за чисти питейни води

Програмата ще е дългосрочна, заяви Лиляна Павлова

15:44 | 30.03.16 г.
С 23 млн. лв. МРРБ финансира общински проекти за чисти питейни води

С годишен бюджет от 23 млн. лв. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) финансира собствена програма за чисти питейни води в общините, съобщи министър Лиляна Павлова.

Тя подписа днес в министерството първите договори за такива проекти с представители на шест общини.

Необходимите инвестиции до 2023 г. за модернизация на ВиК инфраструктурата в страната са над 12 млрд. лв., а от еврофондове за този период се очакват 2 млрд. лв. за сектора. Затова, за да модернизират мрежата, водните оператори ще трябва да търсят кредити и подкрепа от държавата, заяви министърът. 

Тя изтъкна, че заради течове и стари етернитови тръби в някои населени места загубите на питейна вода са между 40 и 80%. На други места като Симеоновград водата е с лошо качество. В някои общини водата е със завишено съдържание на манган или други елементи, които я правят опасна.

Лиляна Павлова припомни, че със средства от оперативна програма „Околна среда“ могат да бъдат финансирани само водни проекти на населени места с над 10 000 жители. ВиК проекти пък по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са допустими за финансиране за общини с под 2000 жители. Остават голям брой населени места с повече от 2000 и по-малко от 10 000 жители, които нямат право да кандидатстват за евросредства, дори в съответната област да е приключила водната реформа. 

Проектите, с които министерството подписа днес договори, са за изграждане на магистрален водопровод във варненския квартал Аспарухово (3,5 млн. лв.); водоснабдяване на селата Маринка, Твърдица и Димчево в община Бургас (1,8 млн. лв.), реконструкция на мрежата в квартал „Три чучура“ в Стара Загора (1,3 млн. лв.), модернизация на пречиствателната станция в Правец (1 млн. лв.), помпени станции в Хасково (300 хил. лв.) и оценка на подземните води в Симеоновград и други населени места (93 хил. лв.).

Засега е предвидено да бъдат сключени 18 споразумения с общини за 19 млн. лв.

Програмата ще е дългосрочна, поне 20 млн. лв. трябва да се отделят всяка година от държавния бюджет за проекти на населени места, които имат проблем с качеството и количеството на питейни води, заяви министърът.

Тя припомни, че освен това МРРБ управлява държавен инвестиционен заем от 38 млн. лв. и с тези средства се изграждат язовирите „Пловдивци“ и „Луда Яна“, и се рехабилитира язовир „Студена“.

Кметът на Варна Иван Портних коментира в отговор на въпроси, че в региона морските води ще са чисти това лято. Той припомни, че е модернизирана пречиствателната станция в курорта „Свети Константин и Елена“, приключила е работата по дълбоководното заустване в „Златни пясъци“ и предстои модернизация на пречиствателната станция там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още