IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е усвоила 4,5% от еврофондовете през новия програмен период

72% от всички инвестиции в страната идват по европейските програми, посочи евродепутатът Искра Михайлова

21:27 | 17.05.16 г. 3
България е усвоила 4,5% от еврофондовете през новия програмен период

Новият програмен период (2014 - 2020 година) започва скромно - усвоени са 4,5% от европейските фондове, или около 700 млн. лева. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria бившият министър на околната среда Искра Михайлова, днес европейски депутат.

"Аз се надявам процесът да се ускори, защото е изключително важно да използваме този ресурс", каза още тя и припомни, че от европейските фондове страната трябва да получи 13 млрд. евро.

Евродепутатът призна, че забавяне  по отношение на приключването на предишния програмен период и началото на настоящия се наблюдава и в други държави от ЕС.

Михайлова посочи, че през 2015 година властите са били съсредоточени по-скоро в приключването на проектите от предходния програмен период (2007 - 2013 година).

Европейските средства трябва да бъдат използвани ефективно, посочи още евродепутатът. Тя припомни, че според Шестия кохезионен доклад 72% от всички инвестиции в страната идват от еврофондовете.

Искра Михайлова препоръча да се опростят процедурите, за да бъде ускорено усвояването на средствата.

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Тая ще я уволни Бойкото, изтърва се без да ще: "Тя припомни, че според Шестия кохезионен доклад 72% от всички инвестиции в страната идват от еврофондовете."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
mvr0306
преди 7 години
То пък едни инвестиции - спортни зали по селата, екопътеки, велоалеи, градски паркове, над 2000 ферми за калифирнийски червеи...затова сега ябълките и печурките ни идват от Полша а чесъна от Китай. Отделно 1 млрд за "административен капацитет" - някой забеляза ли как се подобри работата на администрацията с въпросния милиард??? Човешките ресурси - друга важна оперативна програма - пак 1 млрд лв - сега бизнеса реве че не може да си намери кадри за индустрията и туризма. Страхотен успех! За сметка на това вноските ни в ЕС си вървят на 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Нееее, ние никак не сме зависими от Еврофондовете ! ...ама никак! :)))....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още