IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текстилният сектор очаква да продължи ръстът на износа през 2016 г.

Заплатите в шивашките предприятия са увеличени с 20% в последните месеци

11:21 | 09.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Текстилният сектор очаква през 2016 г. да продължи трендът към леко стабилно повишаване на потреблението. Независимо от трудностите според компаниите ще продължи повишението на износа. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria  Радина Банкова, председател на Асоциацията на българските производители и износители на облекло и текстил.

"През последните години текстилният сектор отбеляза ръст на продажбите и износа. През 2014 г. експортът нарасна с 1,8 млрд. евро, а през 2015 г. с 1,9 млрд. евро или с 5%. Трендът в развитието на българската лека промишленост е положителен и стабилен", заяви Радина Банкова.

Около 95% от продукцията на сектора е за износ, основно за ЕС. "След кризата пазарите са успокоени и това е позволило да бъде отбелязан ръст", обясни тя. 

Освен в обемите, компаниите са постигнали и 4 – 5% увеличение на цените на износа, което означава, че са се договорили с по-висок клас клиенти.

За 2015 г. в сектора са заети 92 хил. души. Като цяло основният проблем е, че бизнесът се бори с намаляващия брой на заетите заради миграцията. Затова секторът настоява държавата да засили професионалната подготовка в училищата.

Работодателите предлагат да бъде създадена електронна трудова книжка и регистър с електронни трудови договори.

Заплатите в сектора в последните месеци са се повишили с 20%, а фирмите са направили инвестиции за 88 млн. евро, заяви още Банкова.

Вижте още видео материали в сайта на Bloomberg TV Bulgaria  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още