IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще създаде ли енергетиката проблеми за бюджета?

Експерти коментират възможните варианти след решението България да плати 550 млн. евро за реакторите за АЕЦ "Белене"

11:14 | 15.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За бюджета няма съществени рискове в приходната и разходната част, но енергетиката остава достатъчно сериозен проблем. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения.

Припомняме, че вчера в доклад за България на Economist Inteligence Unit (EIU) беше посочено, че са налице някои рискове за бюджета на България през 2016-17 г., произтичащи от проблеми в енергийния сектор. Като основна причина се изтъква, че през юни международният арбитражен съд реши НЕК да плати 550 млн. евро на  „Атомстройекспорт“ за изработените реактори за АЕЦ „Белене“.

„Въпреки че решението на арбитража е било очаквано от правителството, към момента нямаме решение. Нещата се забавят, всеки ден плащаме значителна лихва, а въпросът непрекъснато се подминава“, каза проф. Ганчев по адрес на управляващите. 

„Бюджетът би могъл да плати тази сума от наличните свръхрезерви, но това ще затрудни управлението на фискалния резерв и държавния дълг“, допълни той.

Бившият директор на НЕК Георги Миков коментира, че засега няма въобще клиент, на когото да се продадат реакторите, а това не може да стане без съдействието на производителя.

Най-работещият вариант за "Белене" е да се платят разходите и в дългосрочен план да се търсят варианти за продажбата им или имплементирането им в България, смята Миков.

„На този етап Белене е несъстоятелен проект и липсата на инвеститор го доказва. Поръчали сме нещо, което не е трябвало да бъде поръчано, тъй като е нямало договори. Като платим сега, ще намалим разходите“, допълни той.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още