IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ръст в полицата “Гражданска отговорност”, прогнозира застраховател

Прегледът на активите и стрес тестовете показаха стабилност на небанковия пазар, посочва Стефан Софиянски

13:19 | 06.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще има ръст на цената на застраховката “Гражданска отговорност”, защото стойността на полицата изостава дори от съседните държави Македония и Румъния. Очаква се органичено поскъпване на “Гражданска отговорност” и развитие на другите продукти, сред които с най-голям потенциал са отговорностите в имущественото застраховане.

Това прогнозира изпълнителният директор на Euroamerican Стефан Софиянски в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Застрахователят е категоричен, че няма проблеми, които да наложат консолидация на застрахователния  пазар, както и сътресения, „и това е добрата новина за българския потребител“.

Според него положителна роля за това е изиграла Комисията на финансов надзор (КФН), която „през годините беше доста изискваща, в много по-голяма степен от други страни в ЕС, спрямо пазарните субекти“.

По думите му „добрата регулация оказа благотворно влияние върху нашите компании, защото при струпване на неблагоприятни ситуации българските застрахователи ще издържат.  Това е в резултат на регулаторните изисквания и на водената политика на презастраховане на международните пазари и не могат да се очакват сътресения.“

Софиянски напомни, че вече има нов модел на работа с въвеждането на модела Платежоспособност II, за да се установи от каква база тръгват застрахователите, както и за оценка на превишението на качеството на активите над пасивите.

“Не може да се говори за субективен елемент при направените проверки от най-големите международно признати одиторски компании, които се извършиха под наблюдението на БНБ, Министерство на финансите, Европейската комисия и Eвропейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA), посочи той.

Изпълнителният директор на Euroamerican повтори пред Bloomberg TV Bulgaria как се проведе проверката на качество на активите от независими консултанти.

„Най-големите одиторски компании по света проверяваха по най-консервативни методи на оценка и след това се направи обобщен доклад. Проведоха се стрест тестове от Ърнст над Янг като бяха разгледани най-неблагоприяатните сценарии –  недостиг на резерви, земетресения, наводнения и неблагоприятни пазарни условия и комбинация между тях, разкри Софиянски. "Това, което беше изведено като резултат, е, че българският застрахователен пазар е стабилен и това е най-добрата новина за потребителите. Целта на проверките беше доколко финансовите дружества могат да отговорят на неблагоприятни пазарни или катастрофични сценарии и доколко добре са капитализирани".

Той заяви, че резултатите от стрес тестовете на застрахователите са показали, че българският застрахователен пазар е стабилен.

“Покритието на капиталовото изискване за платежоспособност е 147%, а минималното капиталово изискване - 333%. За животозастрахователните компании тези съотношения са съответно 235% и 238%. Единствено 13 дружества към референтната дата 30 юни са имали недостиг, от които седем вече са предприели мерки, коментира експертът. - В това число вдигане на капитала, подчинен срочен дълг и продажба на финансови активи – в срок от три месеца ще се покрият  изискванията за минимално капиталово изискване, а злед още три месеца  - критериите за платежоспособност."

Софиянски обясни, че недостигът за пазара е в размер на 17 млн. лева от гледна точка на капиталовото изискване за платежоспособност и 22 млн. лева - за минималното капиталово изискване."

Той подчерта, че дружествата, които имат проблеми, държат под 1,45% от застрахователния пазар и сред тях няма структуроопределящи играчи.

Според него капиталовите изисквания ще бъдат покрити, но дори и да претърпят обратното развитие, те няма да се отразят на състоянието на целия застрахователен пазар.

Има ли място за нови играчи на зстахователния пазар вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
margen
преди 7 години
Очаква се органиченоЪрнст над Янга злед още три месецанови играчи на зстахователния пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Няма да има кой да плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още