IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестираните в чужбина български активи са 43 млрд. евро

Все повече предприемачи търсят начини да придобиват бизнес извън страната, твърди анализатор

09:29 | 10.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общо инвестираните в чужбина български активи са 43 млрд. евро (по данни от платежния баланс). Сумата е приблизително, колкото БВП на България, като преките и портфейлните инвестиции са се увеличили с около 50% от 2011 г. насам. Това каза икономическият анализатор Евгени Кънев в коментар на отлива на капитали от страната в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"От една страна някой би интерпретирал това като негативна новина за напускащи капитали, което означава, че съществуват по-атрактивни финансови инструменти в чужбина. Това е нормално предвид много фактори и най-вече, че в България има недоразвит капиталов пазар и финансови инструменти", каза Кънев.

Тази тенденция отчетливо се засилва със спада на лихвите по депозитите в България, които по време на кризата бяха доста добра алтернатива, предвид риска от преки инвестиции в икономиката, обясни той.

Той обаче допълни, че се наблюдава една интересна позитивна тенденция, която показва, че все повече предприемачи търсят начини да придобиват бизнес в чужбина.

"Една от причините е, че българския пазар е вече твърде малък за тях и затова търсят да увеличат своите експозиции извън страната", обясни експертът.

В голямата си част България е атрактивна основно за инвестиции, предназначени за износ, обяснява Кънев.

"Ползват се предимствата на ниската цента на труда, земята и преките данъци. Почти липсват инвестиции, които се връщат към вътрешния пазар, защото имаме много регулации и се застъпват интересите на местни играчи, които се ползват с политически чадър. Резултатът е, че интересът е близо до нулата", посочи още Евгени Кънев.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още