IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: Ръстът на кредитирането е колкото увеличението на БВП

Кредитирането ще расте с между 3% и 5%, прогнозира председателят на Асоциацията на банките в България

12:09 | 13.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съществува реален ръст на кредитирането в България както в сегмента на бизнес кредитите, така и за домакинства, и този ръст е приблизително 2,8%. Това обяви Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че по повод проверката на активите, банките изчистиха много от лошите си кредити.

“Буквално ги отписаха от портфейлите си и сумата, която приблизително може да се установи е около 1,3 млрд. лева. Толкова кредити банките провизираха, покриха се резерви и махнаха, простичко казано от активите си. Това изчистване на кредити на практика маскира факта, че все пак има ръст и той е около 3%, приблизително колкото е ръстът на БВП”, обясни банкерът.

Андронов прогнозира ръст на кредитите през 2017 година в размер на между 3% и 5%. 

По думите му в България отново се наблюдава концентриране на депозитите и определи тенденцията като "елементарна оперативна ефективност", чрез която  хората търсят по-лесен начин да управляват парите си.

“Богатите стават все по-богати – доходите на хората се увеличават, навсякъде по света има такива тенденции –  богатството се концентрира във все по-малко хора, а това се отразява на депозитите,  коментира  по повод увеличението на спестяванията над 200 хиляди лева, отчетени от БНБ, банкерът.

Според него всяка година има ръст на новите милионери и не трябва да се обръща чак толкова голямо внимание на този феномен. Той е видим не само в България, допълни Андронов. 

Според председателя на банковата асоциация възможностите за пряко инвестиране в икономиката не са толкова големи.

„Най-прекият инструмент за инвестиране в една нормална среда е фондовата борса, но тя дава ограничени възможности на този етап", поясни експретът ипосочи, че през последните години отново има ръст на инвестициите в имоти, но „не е това, което видяхме преди кризата, но има ръст.”

Вижте разговора във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още