IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Бюджет 2018 създава условия за оптимистични прогнози

Не е достатъчно да се стимулират чуждите инвестиции, трябва да се види подобряване на бизнес средата в България, каза Тодор Николов

12:28 | 31.10.17 г. 1
Финансист: Бюджет 2018 създава условия за оптимистични прогнози

Проектът за Бюджет 2018 е доста добър на фона на изминалите години след финансова криза. Това каза финансистът Тодор Николов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че това е първият бюджет, който създава условия за оптимистични прогнози и очаквания. В същото време бюджетът е реалистичен.

Според финансиста най-важното е, че в крайна сметка се продължава дългогодишната политика на Министерството на финансите за стабилност, за недопускане на висок дефицит - напротив виждаме обратната тенденция, посочи Николов.

Според финансиста заложеният икономически растеж от 4% е постижим.

Николов подчерта, че през последните години големият проблем пред българската икономика е, че не успява да привлече сериозни инвестиции, „а без това не можем да осигурим дългосрочен растеж".

„Ако се създадат благоприятни условия за развитие на икономиката и се постигне заложеният ръст, бихме могли да видим и преди 2020 година възможности за постигане на балансиран бюджет, а защо не и за излишъци, както сме го постигали в миналото. Въпросът е как се харчи разходната част на бюджета“, посочи експертът. Като правилен подход той определи разходите да нарастват по-слабо от ръста на икономиката.

Що се отнася до доходите, експертът изтъкна, че сериозното предизвикателство пред управляващите е преодоляването на регионалните различия в заплащането.

Той подчерта необходимостта от дебат за подобряване на бизнес средата в България, защото не е достатъчно да бъдат стимулирани чуждестранните инвестиции. Трябва да се погледне към бизнеса вътре в страната, каза Николов.

"Човек трябва да слезе на нивото на средния и малък бизнес в България и да види и различията по региони. Може макроикономически погледнато, нещата да са много добри, защото имаме много добро ниво на корпоративен данък. По всичко личи, че той ще бъде задържан от управляващи те - това е необходимо, но недостатъчно условие“, коментира финансистът. За него има много други елементи на бизнес средата, които дори не са свързани с много големи разходи – например работата на администрацията и други лостове в ръцете на управляващите.

Още от разговора вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
Иван Митев
преди 6 години
Пореден коментар без да се зачита лошото влияние на допусканата грешка в паричната система.При запазване на държавната грешка колкото по-добре се изпълнява държавния бюджет, толкова са по-големи страданията на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още