Когато даден продукт не върви добре на пазара, се правят промени. Не можем да допуснем, че хората на различните пазари са еднакви, за да търсим еднакво качество. Това заяви проф. Пламен Моллов, бивш изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Той напомни, че в българското общество се натрупа напрежение около т.нар. двоен стандарт при храните, предлагани в България и в Европа.
Моллов коментира проучването, което установи, че има двоен стандарт при предлаганите храни на българския и на европейския пазар. Изследването показа, че има разминаване в качеството на някои предлагани продукти, които се продават в България и в други страни от ЕС.
По думите на Моллов тази тревога малко спекулативно се насочва в определена посока, която е грешна.
"Прави чест на омбудсмана на България, че организира среща, на която чу тревогите на хората, свързани с нещо, което ги касае ежедневно – храните. Мая Манолова организира форум, на който се опита да привлече вниманието на институциите, но институциите демонстрират безсилие с това, което правят", смята Пламен Моллов.
Според него докладът, който беше публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните, е поредно изследване, което се опитва да намери определени разлики, като в него има една единствена таблица, като в тази таблица има очевидни грешки.
"Ние се чувстваме втора ръка потребители, дискриминирани, ако трябва да цитирам медиите. Естественият пазарен закон е създал условия за наличието на различни продукти с различно качествено равнище. Когато качеството е различно не значи, че то е по-лошо", обясни професорът. "Нормално е на пазара да има продукти с различни качествени характеристики. Всяка компания, предоставяща определен продукт на пазар, прави маркетингови проучвания.”
Имаме ли повод да се притесняваме от данните изнесени от министерството и да се чувстваме подтиснати и дискриминирани? Има ли грешки, които се считат за недопустими в подобни документи и превръща ли се документът в "порочен", когато се допускат подобни пропуски?
Повече вижте във видеото!


Във Военноморския музей представят най-новите си експонати, дарени през 2025 г.
Облачно време на много места в страната днес
Хороскоп за 6 декември 2025
Един район във Варна остава без вода днес
Без ток във Варна на 5 декември 2025
Луксозните марки и автомобилите помрачават прогнозите за Франция и Германия
Коалицията на Мерц е на ръба при решаващо гласуване за пенсионната реформа
Warner Bros. започва преговори за сключване на ексклузивна сделка с Netflix
Моди разстила червен килим за Путин, въпреки натиска от САЩ
Дьоре от Hensold: Очаквам стоманено десетилетие
Нова технология на Mercedes прави задните спирачки безсмислени
REST - една малко известна екстра в стари Audi-та и VW-та
Най-готините коли на шампиони във Формула 1
Новата суперкола на Toyota – V8 с 640 к.с. и алуминиево шаси
Китайски електромобил се разцепи при странна катастрофа
Главчев сезира Прокуратурата за редица нарушения в Министерство на културата
Премиер, вицепремиер и министър на блицконтрол в НС
Борисов за протеста пред дома му: Ще дойде време да ходят пред техните къщи
Внукът на Мохамед Али ще подгрява Кобрата в Дубай
Червен код в Гърция, бурята "Байрон" настъпва здраво
преди 7 години Вносителите ни пробутват лоши, вредни, дори опасни храни, но и българските производители не падат, по - долу. Роднина, която работи като ***. счетоводител в известна наша колбасарска фирма сподели следното: Дойде един приятел на шефа за няколко дни, който има колбасарска фирма във Франция и пообиколи цеховете във фирмата. После ядоха, пиха и се веселиха. На отиване френския му колега се засмя и каза: "Приятелю, ако аз правя така колбасите във Франция, както ти ги правиш тук, ще ме вкарат веднага в затвора". отговор Сигнализирай за неуместен коментар