IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще осуетят ли новите мерки на ЕС агресивните данъчни схеми?

До края на 2019 г. в българските закони трябва да се въведе новото данъчно законодателство, посочи данъчният консултант Светлин Кръстанов

18:24 | 30.07.18 г.
Ще осуетят ли новите мерки на ЕС агресивните данъчни схеми?

Данъчното планиране не е нещо лошо. Усилията на ЕС са насочени срещу изкуствени данъчни структури, при които се търси само данъчната изгода – сделки, които се правят само с цел да се изнесат печалбите от юрисдикции с по-високо данъчно облагане към юрисдикции с по-ниско данъчна облагане.

Това каза Светлин Кръстанов, данъчен консултант, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria, като посочи, че тези държави, които губят данъчни приходи заради изместването в юрисдикции с по-ниско данъчно облагане, все повече се концентрират върху това да намерят начин „тези данъчни печалби да бъдат облагани при тях, за да няма изместване към други такива държави“.

„Агресивното данъчно планиране не е нещо ново. Това са офшорните компании, които се използват в повечето случаи, за да се избегне данъчно облагане в държави с по-висока данъчна ставка, коментира той и напомни, че този процес се засили след финансово-кономическата криза през 2008 г. – Борбата в този аспект не може да се води на национално ниво, а са необходими международни усилия. – Чрез Директива 2018/822 на ЕС се изменя Директива 2011/16/ЕС и се добавят нови мерки за превенция и борба с данъчните схеми."

Кръстанов посочи, че новите мерки на ЕС всъщност включват изискване към посредниците (консултанти, адвокати, счетоводители), които съдействат за агресивни данъчни структури, да ги декларират пред данъчните администрации на страните членки на ЕС. Директивата е влязла в сила от 25 юни и ще се прилага от 1 юли 2020 г.

Данъчният консултант смята, че тепърва ще се види доколко новите изисквания на ЕС ще сработят, но изрази мнение, че все пак ще има промени след влизането им в сила.

„Директивата дава и общи и по-специфични насоки, но липсва дефиниция за агресивно данъчно планиране. По принцип то не е и няма да бъде нещо лошо. Усилията са насочени срещу изкуствени структури, при които се търси единствено данъчната изгода. Идеята е да се преустановят такива данъчни практики. Директивата е една отправна точка, която ще претърпи изменения, отчитайки недостатъците, които биха се появили“, посочи експертът.

По думите на Кръстанов директивата трябва да бъде внедрена в българското законодателство до края на 2019 г.

„Това е нещо безпрецедентно ново. Няма такива разпоредби в националното законодателство в страната и следва новите изисквания да бъдат внедрена в него. Това ще доведе до промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс“, уточни данъчният консултант.

Кръстанов потвърди, че България не е от водещите държави, към които са насочени засилените мерки на ЕС, тъй като страната има една от най-ниските данъчни ставки в сравнение с останалите страни членки. Той коментира, че по-скоро целта са страните от Западна Европа.

Какви ще са новите правила на европейската директива за данъчно облагане? Ще подействат ли те възпиращо срещу офшорните схеми? Подготвена ли е България за въвеждането на новото данъчно законодателство? Кои данъци ще засегне новото законодателство?

Вижте целия разговор във видеото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още