IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Панев: Парите на емигрантите се влагат в потребление и имоти

Демографията и пазарът на труда са огромни проблеми у нас, заяви финансистът

09:35 | 12.04.19 г. 3
Владислав Панев: Парите на емигрантите се влагат в потребление и имоти

Емигрантите са изпратили 4,17 млрд. лв. през 2018 г. в България. Тези средства се влагат в потребление, покупка на имоти, строителство и ремонти, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria финансистът Владислав Панев. Според него това е добра новина, защото парите от българите в чужбина се изразходват доста по-добре в сравнение с еврофондовете.

"Това задвижва българската икономика. Другият плюс на тези 2 млн. българи в чужбина е, че придобиват манталитет на граждани на света“, каза Панев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Той посочи като предизвикателство как тези хора да бъдат задържани, отношенията им с България и приемствеността да останат устойчиви.

Демографията и пазарът на труда са огромни проблеми у нас, уточни финансистът. "Безработицата намалява, но броят на заетите също намалява. Причината е, че хората напускат страната. Попаднали сме и в капана на средните доходи", допълни той.

"Трябва да видим опита на Ирландия от 80-те години. Те бяха най-бедната държава в ЕС тогава и чрез инвестиции в образование, квалифицирана работна ръка, ниски данъци и ефективна администрация стана така, че Ирландия да е една от най-богатите държави в ЕС".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 10
simbad
преди 5 години
В БГ данъците са смешни. В Германия то парите платени за работник, работника вижда 40%, 60% е за държавата. В БГ данъците не си струват споменаването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
khao
преди 5 години
некачествени обществени услуги* ... пардон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Попаднали сме и в капана на средните доходи", допълни той.---попаднали сме в капана на крадците и селските тарикати... не всичко е заплата, мой.. за чий ми е голяма заплата ако тя бъде ограбвана с високи данъци и некачествени услуги.... освен за по хубав ковчег или за билет да се махна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още