IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Българинът е нискоефективен и затова трябва да работи повече

Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд, твърди изпълнителният директор Добрин Иванов

14:09 | 03.07.19 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложението на бизнеса за увеличение на нормата за извънреден труд е повод за широко обществено обсъждане, тъй като пазарът на труда не съумява да покрие нуждите на работодателите у нас. Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов е на мнение, че ефективността на българските служители е прекалено ниска и това налага нуждата от повече извънреден труд за постигане на заложените цели пред бизнеса. Той коментира темата пред Христо Николов в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria - „Бизнес старт“.

„В България производителността на работника е в пъти по-ниска от тази на средния европеец. Затова трябва да се работи повече, за да се намери начин как да се произвежда повече. Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд“, заяви Иванов.



Индустриалният сектор е този, в които най-често се налага на работниците да се трудят извънредно, отбелязва изпълнителният директор на АИКБ. Административният и търговският сектор рядко имат подобни нужди.

„Нека влезем  в една хипотеза. Аз съм работник, а Вие - работодател. Вашата фирма поема голяма поръчка за определено време, но предприятието Ви е прекалено малко, за да се справи. В ситуация, в която на пазара на труда липсват достатъчно квалифицирани нови служители за наемане, Вие ми предлагате да работим извънредно при по-добри финансови условия за мен. Аз приемам предложението Ви, но вместо да започнем работа, законът ни забранява, защото в Кодекса на труда е вписано, че не може на годишна база да работя повече от 150 часа извънредно. Това е прекалено малко и именно затова искаме да увеличим максимално допустимата норма на 300 часа на година“, каза още Иванов.

Същевременно изпълнителният директор на АИКБ изразява съгласие със синдикатите, че увеличеното работно време ще повлияе негативно на личното време и ангажиментите към семейството, но крайното решение остава в ръцете на служителите.

Вижте видео материала с целия разговор!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 87 rate down comment 1
data
преди 4 години
В следствие на подобни бисери , "ниско ефективния работник" си хваща дърмите и отива да работи в Западна Европа , където е радушно приет , а ръсещият бисери бг работодател остава с пръст в гъ-за !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 57 rate down comment 2
справедлив1
преди 4 години
този иска да му работят работниците без пари и когато той има нужда да им плати допълнителен труд а през другото време да ги държи на ниска заплата но баламите вече изчезват защото тези ТАКА НАРЕЧЕНИ ИНДУСТРИАЛЦИ ДА СИ РАЗМЪРДАТ ТЪПИТЕ МОЗЪЦИ И ДА ОСИГУРЯВАТ РАБОТА А НЕ САМО ПЕЧАЛБИ ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА а да дават достойни заплати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 85 rate down comment 2
RoxyM
преди 4 години
А на този "гении" дали случайно му хрумна, че с машите от 1970 сделани в СССР и заплати като в Африка и това, което произвеждаме е много? Българският бизнес все иска ли иска, но никога не иска да даде. В Германия правели това, във Франция правели онова, не знам си къде как било... алооооу, а в кое германски предприятие работят със соц машини и им плащат по 400 евро заплата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 75 rate down comment 2
george353
преди 4 години
Най-големият проблем е липсата на качествени ръководни кадри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 80 rate down comment 1
newkid
преди 4 години
Като ти е скапан мениджърският екип, така ще говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 83 rate down comment 3
BezEmotsia
преди 4 години
Поредният бизнесмен, който не разбира отговорностите на работодателите. Не разбира, че ефективно праизводство се постига с добри процеси и организация, а не с хленчене и командване за по-интензивна работа. Добре е да прочете малко Деминг, белким прихване нещо за процесите и качеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 80 rate down comment 5
Чачо
преди 4 години
Аз съм работник, а Вие - работодател. Вашата фирма поема голяма поръчка за определено време, но предприятието Ви е прекалено малко, за да се справи. В ситуация, в която на пазара на труда липсват достатъчно квалифицирани нови служители за наемане, Вие ми предлагате да работим извънредно при по-добри финансови условия за мен. Аз приемам предложението Ви, но вместо да започнем работа, законът ни забранява, защото в Кодекса на труда е вписано, че не може на годишна база да работя повече от 150 часа извънредно. Това е прекалено малко и именно затова искаме да увеличим максимално допустимата норма на 300 часа на годинаДа, и смотаната малка фирма ще лапне печалбата на фона на минималното увеличение на заплатата на работниците, които ще й работят двойно!От къде го изкопахте тоя умник??? И кой му даде изобщо трибуна за тези глупости????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 82 rate down comment 3
Чачо
преди 4 години
"В България производителността на работника е в пъти по-ниска от тази на средния европеец. Затова трябва да се работи повече, за да се намери начин как да се произвежда повече." Това са разсъжденията на едно тъпо ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още