IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли оставки в правителството на Борис Джонсън?

Ако процесът по Brexit отново буксува, ще има защитници на излизане без сделка, които ще напуснат кабинета, твърди експерт

18:00 | 31.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В момента правителството в Лондон не е балансирано, за разлика от периода след референдума и първият кабинет на Тереза Мей, в който министрите бяха единодушни за излизането от Европейския съюз. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria историкът доц. Валери Колев.

Той прогнозира, че в правителството на Борис Джонсън ще има оставки. „Ако процесът по Brexit отново буксува, ще има защитници на твърд Brexit, които ще напуснат кабинета", обясни той, като уточни, че вероятно първият, който ще напусне, ще е министърът, отговарящ за излизането на Великобритания от ЕС - Стивън Баркли. 

"Дори в Лейбъристката партия има привърженици на твърд Brexit. При всеки вот те гласуват срещу споразумението с ЕС. Във всяка една партия има различни по големина групи, които са твърди в своите убеждения", каза Колев. 

Министър-председателят Борис Джонсън последния път гласува за споразумение с ЕС. Поради това в Европейския парламент се говори, че не може да се разчита на него, тъй като често си променя възгледите, обясни още историкът.

"Европейският съюз много пъти повтори, че няма да има предоговаряне. При толкова твърда и категорична позиция на ЕС обикновено следват силни сътресения в държавата, с която е преговаряно", допълни Колев.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още