IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде стигна въвеждането на 5G в България?

Предстои изграждането на базови станции, които да създадат достатъчно надеждна мрежа, твърдят от КРС

10:15 | 18.11.19 г.
Докъде стигна въвеждането на 5G в България?

Изграждането на петото поколение мобилни мрежи в България е тема, която ангажира достатъчно внимание на администрацията, регулаторните структури и бизнеса, който ще ги въвежда в експлоатация. Това каза Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че предстои изграждането на базови станции, които да създадат една достатъчно надеждна мрежа. 

„Честотният спектър е необходим за изграждането на 5G мрежата. Той е в процес на освобождаване или трансформиране. Забавянето е от гледна точка на осигуряване на възможности на досегашните му ползватели да организират работата си, така че да не си създават проблеми“, обясни Димитров, като от думите му стана ясно, че има предвид Министерството на отбраната.

„Ведомството има съоръжения, които работят в този спектър. Има много активни дейности в тази посока. Предстои тестване на възможността да се използва споделен ресурс и от Министерството на отбраната, и от мобилните оператори, така че да се използва ефективно честотният спектър, който е краен ресурс“, каза гостът. Според него това е едно от иновативните решения.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още