IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е слаб интересът към специалните територии на ЕС за правене на бизнес?

Част от тях прилагат напълно или частично правото на общността, някои дори са приели еврото, коментира адв. Тодор Табаков

21:59 | 10.12.21 г.
Защо е слаб интересът към специалните територии на ЕС за правене на бизнес?

Има слаб интерес от страна на българските компании да правят бизнес със специалните територии на ЕС. Икономически необосновано е да се правят данъчни схеми, които да са свързани с използването на дружества от трети държави. Държава, в която нивото на корпоративния данък е 10% и нивото на данъка върху физическите лица е 10%, има много по-добри сравнителни преимущества, отколкото всички трети държави, които в момента предлагат много скъпи услуги.

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria адв. Тодор Табаков, съдружник в адвокатско дружество "Табаков, Табакова и съдружници" и съдружник в "Интерлекс консулт".

"Това, което спестяваш от една такава данъчна схема, всъщност трябва да дадеш на чуждите консултанти. Вместо това данъчният режим в България трябва да бъде подреден така, че вместо ние да се насочваме към чуждите юрисдикции да ги привличаме в страната ни", обясни гостът.

Той уточни, че специалните територии на ЕС са най-вече бившите колонии на Франция, Португалия и Нидерландия. Част от тях прилагат напълно или частично правото на ЕС. Някои от тях са част от европейското митническо пространство и са приели еврото.

„Остров Майот е част от Коморските острови.През 2013 г. Франция успява да прокара Директива в ЕС, според която Майот като 101-ви департамент става част от френската територия. Островът въвежда елементите на френската правна система. В момента това е една територия, която се намира на 6000 км от Европа, където се прилага френското право и директивата на ЕС за данъка върху добавената стойност“, даде за пример Табаков.

Той обаче отбеляза, че някои специалните територии прилагат правото на ЕС, а други - не. Това зависи от конкретните икономически условия в съответните територии.

От думите на госта стана ясно, че в Италия има три специални територии, които са интересни от данъчна гледна точка.

Това са водите на езерото Лугано, областта Кампионе Д'италия и ски курортът Ливиньо. Тези места са включени в митническата територия на ЕС със специална директива. От тази година за тях се прилага Регламент 952, с който е въведен митническия кодекс на съюза.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още