IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли път за Албания за присъединяване към ЕС?

България няма проблем с Тирана и не спира процеса, коментира д-р Антон Панчев

20:17 | 17.12.21 г. 2
Има ли път за Албания за присъединяване към ЕС?

Управляващите социалисти в Тирана показват изключителна пасивност и обвързват преговорите за присъединяването на страната си към Европейския съюз (ЕС) с други процеси на Балканите, като спора между България и Северна Македония, който се използва като извинение за забавянето. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Антон Панчев, албанист и член на Македонския научен институт.

Според него Албания е изправена пред сериозна вътрешнополитическа криза и не може да се очаква да провежда активна политика в региона. 

"Тази позиция е меко казано странна и е критикувана от президента Илир Мета и опозицията, които казват, че подобно обвързване със Северна Македония уврежда тежко албанските интереси... Някои западноевропейски държави казват, че Албания е готова и искат да започне преговори, но искат да е в пакет със Северна Македония. В Албания твърдят на свой ред, че ЕС е виновен за забавянето на преговорите", обясни гостът.

Според Панчев това е двойна игра на лицемерие, като и двете страни търсят вината в България и се прикриват зад българската позиция за Северна Македония. България няма проблем с Албания и не се спира Албания към ЕС и оправданията за забавянето на преговорите се разбират много добре от анализаторите, допълни той.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
И българи и албанци знаят от влизането на първата България в ЕС, че влезнеш ли има много повече пари, но по-трудно се крадат. трябва да внимаваш да не те хванат, да се мазниш на силните на деня, да си сложиш твой главен прокурор, пък после може да го махнат ... проблем е ЕС, за това и не бързат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Няма или ако се намери ,то значи че ЕС е вече бутафория
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още