IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Момчил Дойчев: При референдум за еврото ще се разчита на масовото невежество

Създават се политически проекти, които да ни извадят от евроатлантическия и цивилизован свят и да ни вкарат обратно в Азия, твърди експертът

09:46 | 31.05.22 г. 20
Момчил Дойчев: При референдум за еврото ще се разчита на масовото невежество

Идеята за референдум за влизането на България в еврозоната разчита на масовото невежество на населението по политически и икономически въпроси и е насочена към хората, които гласуват, без да знаят, че гласуват против собствените си интереси. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Момчил Дойчев, политолог и съпредседател на Атлантическия съвет.

"Активно се създават политически проекти, които откровено искат да ни извадят от евроатлантическия и цивилизован свят и да ни вкарат обратно в Азия... Изборът не е между еврозоната и самостоятелния лев, а между еврозоната и рублозоната", каза гостът. 

Той добави, че ситуацията е опасна, защото евроатлантическите партии подценяват рисковете от проруската пропаганда.

„Може би си дават сметка, но не виждам по какъв начин реалните им политики съдействат за това да се създаде - след следващи евентуални избори - едно наистина евроатлантическо управление, при положение че те воюват помежду си и нямат допирни точки, по които да обединят и вдъхновят хората за това, че всъщност е заплашено самото съществуване на България като свободна и независима държава, че срещу нас се води война, че най-голямата заплаха е Русия, а не еврото и Европа. Виждаме, че такава пропаганда непрекъснато тече по всякакви канали", обясни Дойчев.

Според него до референдум за еврозоната няма да се стигне, тъй като тази идея няма да събере достатъчно парламентарна подкрепа. „Бизнесът си дава прекрасна сметка, че такъв резултат, какъвто очакват популистите, ще има сериозни негативни ефекти“, каза той и добави, че „от БСП трябва да са луди да се вържат на тази Копейкинска стратегия".

По думите на Дойчев в момента в световен мащаб се противопоставят две различни идеи как да се противодейства на Русия - традиционният реализъм, който настоява за някакъв вид победа над Кремъл, и по-либералният подход, който да даде възможност на Путин да сключи мир. Този конфликт се отразява и в забавянето на решението на ЕС за шестия пакет от санкции и ембаргото на руския петрол, до което все пак лидерите на ЕС достигнаха снощи.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 3
lareman
преди 1 година
Като гледам нивото на коментарите против еврото ми е ясно защо изкарвам толкова лесно пари на БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 1 година
Айде стига глупости.Еврото е начин България силно да задлъжнее и това се вижда от всички страни в които то е въведено .Преди да влязат в Еврозоната хората бяха собственици на домовете си ,нямали са толкова ипотеки,заеми за коли и т.н.- ниски нива на задлъжнялост ..После какво получават -цени на жилищата в космоса ,дългове до небето ,банките стават собственици и на въздуха който дишаме -евтината кука ниски лихви закача всеки работещ,всяко семейство така че трябва да влачи до гроб заеми ако иска да живее нормално и да жилище и собственост -това е еврото -на финала си удавен в дълг .Не лъжете хората !Къде отиват всички заеми които теглят правителствата ?Къде отидоха всички пари от ЕС по програмите ?Ще Ви отговоря -Хранят олигархията и продажната политическа класа ,и това го виждаме всички .ЕС,Брюксел е хранилка на корупцията ,нима това е лъжа ?След въвеждането на еврото балона с кредитите ще се надуе до нивата както стана с Гърция и тогава ще стигнем до кофите но още по голяма част от българския народ .Това са истините за еврото и държавите които изброихте по-горе не са част от Еврозоната каквото и да говорите ..Нещата са ясни ,нека видим къде отиват парите ,къде е пътя на парите давани от ЕС ?кЪДЕ ?В джоба на олигархията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
хахаха, че В кой от всичките референдуми които сме провеждали на наша територия се е реазчитало на нещо друго? да си припомним референдума на славчо и на бсп и до тук! ... фундаменталния проблем на Българската демокрация е невежото (да не кажа наукото) население!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
При референдум за еврото ще се разчита на масовото невежество, да се разбиора на мисирките да кяфкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
cherney
преди 1 година
След като даваш пример с Дания, Унгария, Чехия и Полша, вероятно е добре да знаеш, че Дания е член на ERM II и има курс към еврото, който е в коридор от -+ 2.5%. В Полша проблема е политически, доколкото подобно решение може да бъде взето от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3, а това затруднява взимането на решение. Да, Чехия не е от страните, които имат план за еврото, но това е държавата с една от най-грамотните монетарни политики в Източна Европа. Унгария е безсмислено да бъде коментирана, защото се управлява от популист, който води държавата към диктатура. А от коментара ти съдя, че знанията ти по въпроса са на нивото на Костадин Костадинов, доколкото у нас вече четвърта век се ползва за разплащане германска марка / евро, доколкото лева е субстрат / дериват на еврото, т.е. взимаме всички минуси, но нито един от плюсовете на тази валута. Плюс липсата на кредитор от последна инстанция за българската банкова система, което води до това, че българските банки поддържат 30% ликвидност, вместо 10%, както е в ЕС. И едни 18-19 млрд. евро, които обезпечават валутния съвет у нас, които след влизане в еврозоната могат да бъдат ползвани от страната. Възраждане търсят именно подобни невежи хора като теб, за да гласуват на референдум. И как ще гласуваш относно това, след като нищо не разбираш по темата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Karo
преди 1 година
Защо ни е референдум по този въпрос? Като имахме референдуми за влизането ни в ЕС и за влизането ни в НАТО, че какво? Народът си гласува да влезем и ние си влязохме. Сега да направим референдум и за еврото, ами народа пак ще гласува за, така че референдума този път ще е безсмислен, само чупене не едни грешни пари, при условие че от горе (САЩ и ЕС) ни е казано вече какво да правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 1 година
А какво ще стане с еврото когато се разпадне ЕС?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 1 година
От еврото до сега имат полза само Германия, Нидерландия(Холандия) и Гърция в началото. Всички останали са губещи. От него печелят банките и финансовите институции, затова са и най-пламенните му поддържници. Всички други губим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
bat sali
преди 1 година
Не харесваш въжраждане , но плампаш тяхните упорки ! Намери с кой да ни сравняваш ,Дания ,Унгария,Чехия,Полша...., някакъв *** ли си ? Това са европейски държави !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 1 година
Въпроса е един.Защо нашите продажни политици бързат толкова да влезем в Еврозоната ?Ясно е и на децата че нито сме готови икономически като развитие ,нито и самата Еврозона е цъфнала и вързала -само вижте стойността на еврото -Европейската банка го обезценява с такива темпове че го превърна в падащ нож ,реално валута която се обезценява централно от една банка ,която все повече се вижда че обслужва корпоративни интереси.Защо не малко страни не са го приели ?-Дания ,Унгария,Чехия,Полша ,която даже е отдавна в клуба на развитите държави ?Проблема е че с еврото политическата ни класа ще има още по голяма свобода да си тегли заеми до безкрай и покрай тях да се храни без сметка ...това е истината ..Не харесвам партия Възраждане но въпроса за еврото и взимането на това решение без да питаш народа и без да го уважаваш е престъпление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още