IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Черният лебед" на Dronamics получи лиценз за търговски полети

Компанията вече си партнира с някои от най-големите логистични компании в света, разказа Свилен Рангелов, съосновател на дружеството

15:21 | 02.06.22 г. 1
"Черният лебед" на Dronamics получи лиценз за търговски полети

Българската компания Dronamics, която разработи безпилотния товарен дрон „Черен лебед“, е получила лиценз за извършване на търговски полети, което я прави първата лицензирана дрон авиолиния за товари в Европейския съюз. Това обяви пред Bloomberg TV Bulgaria Свилен Рангелов, съосновател на дружеството.

Според него занапред пазарът за товарни полети с дронове може да се разшири до островите в Средиземноморието и Северна Африка, където транспортът по пътищата е по-труден. 

„Има над 20 милиона души в Европа, които живеят на острови и за тях логистиката е много наболял проблем, защото трябва да се случва или по море, или чрез въздушен транспорт. Това е една от причините да изберем Малта, те знаят колко си уязвим, когато има блокаж в морския транспорт и имат централно географско положение. Това прави Малта удобна за обслужване и на Европа и на Северна Африка, която също е интересен пазар, тъй като състоянието на наземните връзки е много по-лошо, отколкото в Европа“, разказа гостът.

Предприемачът подчерта, че получаването на лиценз не е било никак лесен процес, тъй като става въпрос за съвсем нова технология.

Dronamics вече си партнира с едни от най-големите логистични компании в света и първите полети ще се осъществят по-късно тази година.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още