IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен: Откриването на екзопланети е българската следа в НАСА

Бъдещите проекти включват изследване за множествените звездни системи, съобщи астрофизикът Веселин Костов

19:13 | 25.10.22 г.

До реализация в НАСА се стига с много проби и много грешки. В моя случай това не беше цел, така се получи. Всички планети около двойни звездни системи, които са около 14, са открити от моя екип. Това коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Костов, астрофизик, учен-изследовател в Центъра за космически полети Годард на НАСА и Института SETI.

„Това означава, че процесът на формиране на планетарни системи е изключително разнообразен и може да се формират планети в т.нар. динамично-планетарни системи, дори в двойните звездни системи“, обясни ученият.

Костов разказа повече за работата си, чийто фокус към момента е откриване на планети около двойни звездни системи, които са подобни на слънцето. По думите му това е често срещано явление, което до преди 10-15 години е било изцяло теоретична хипотеза.

Костов разкри, че екипът му е между 10 и 15 човека и работи с него от над десет години. Досега учените са открили 12-14 планети от такъв тип. Технологията, която използват, е т.нар. метод на транзитите, който според него е чисто геометричен феномен.

Костов съобщи, че през 2011 г. е открита първата такава планета, а за целите на НАСА се използва космическият телескоп "Тес" (TESS - Transiting Exoplanet Survey Satellite).

„Изследванията по-скоро не са скъпи, защото данните са достъпни за всички – те са публично достояние в интернет архиви... Самото построяване на телескопите, изстрелването и поддръжката им струва много пари“, отбеляза ученият.

Бъдещите проекти за екипа на Веселин Костов включват темата за множествените звездни системи – няколко звезди, които са гравитационно свързани една с друга. Той добави, че за целта отново се използват фотометрични данни.

Как се развиват космическите технологии? Къде и как се формират планетите? Защо няма общи проекти с учени от България? Какво обсъждат учените на конференцията „Живот във Вселената“?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още