IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Табаков: За САЩ Китай е водеща заплаха, а Русия - най-непосредствената

Политическата ситуация в Израел ще се стабилизира след изборите, смята политологът

14:00 | 06.11.22 г. 2

В Националната отбранителна стратегия на САЩ Китай остава водеща заплаха, а Русия – най-непосредствена, основно заради войната в Украйна. Документът е сравнително последователен, но новото в него е поставянето на акцент върху индустриалното производство в контекста на съперничеството с Русия и Китай. Самият факт, че индустрията – нейното обезпечаване, отново е актуална тема, е нещо ново и нещо, което тепърва ще видим как ще се реализира. Това заяви политологът Мартин Табаков в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Табаков даде за пример преориентирането на производството на полупроводници от Тайван към САЩ заради геополитическото напрежение. Той обаче отбеляза, че не се очаква Китай да нахлуе в Тайван в следващите пет години. "Не би трябвало предизвикването на конфликт, в който САЩ евентуално ще се намесят, да импонира на китайската стратегия за развитие", тъй като страната се развива икономически и военно, обясни политологът.

Друга тема, която Табаков коментира, е политическата ситуация в Израел.

„Имаме основание да смятаме, че политическата ситуация в Израел ще се стабилизира след последните избори. Коалицията, водена от Бенямин Нетаняху, ще има 65 мандата (според неокончателни резултати), което е повече от стабилно мнозинство в 120-членния парламент".

По отношение на войната в Украйна позицията на Нетаняху и на Израел зависи от това какво се случва в Сирия, стана ясно от разговора.

„Докато Израел има работещо сътрудничество с Русия за Сирия, не можем да очакваме промяна във външнополитически план. Това потенциално не е добра новина за Европейския съюз и за САЩ“.

Табаков обясни, че Русия отключва военновъздушното си пространство в Сирия, така че да позволява на израелската авиация да извършва бомбандировки върху ирански цели в страната. Според него Техеран ще си „направи лоша услуга“, ако удари цели в Саудитска Арабия – както се очаква – за да разсее вниманието от случващото се в страната. Той посочи, че има известно напрежение в отношенията между Вашингтон и Рияд, което е станало ясно от отказа на Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол в рамките на последното заседание на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори, а подобно нападение само би подобрило отношенията им.

Табаков очаква американците „да не са очаровани“ от завръщането на Нетаняху, който има сложни отношения с Вашингтон още от администрацията на президента Барак Обама, в която Джо Байдън беше вицепрезидент. Политологът изрази мнение, че каквото и да се случи в Конгреса след междинните избори в САЩ, ще има друпартийно мнозинство за продължаване на подкрепата към Украйна. Той отбеляза, че конфликтът все още е във фаза на украинско контранастъпление.

„Русия води война не там, където желае. Ако зависеше от Москва, военните действия щяха да се водят на фронтовата линия. Това подсказва, че конфликтът не се развива обезателно така, както Москва би желала“.

Според него военната помощ на България за Украйна е „закъснял акт, който трябваше да се случи още в предишния състав на парламента“. Той обаче добави, че ако това е сигнал за по-нататъшно сътрудничество между партиите, това би било добре за страната.

Политологът коментира и напрежението между Северна и Южна Корея. Какво „изнервя“ севернокорейският лидер Ким Чен-ун – вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Брадатият гологлав козел, може лично да занесе последните ни антични оръжия в Украйна. Но като го гледам, няма представа за къде се хваща автомат. Най-много да се простреля, което всъщност ще е по-добре, отколкото да дрънка глупости по медии. А нище ще станем напълно разграден двор където всеки влиза и излиза безпрепятствено. То не, че сега сме нещо друго де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Ким Сен Ир ша дрънне камбаните на Людмила Живкова ,чуек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още