IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Повишаването на лихвите в еврозоната ще е по-бавно

В САЩ има притеснения от повторение на ситуацията във Великобритания и Италия - облигационният пазар да спре да работи

17:10 | 06.11.22 г. 6

Големият проблем за инвеститорите е, че лихвите в размер на 4-6% в САЩ ще започнат да вредят на икономиката. Затова Wall Street регистрира най-слабото представяне в историята си след заседание на Федералния резерв (от края на заседанието до края на сесията) по-рано през седмицата, като се понижи с 3%. Повишаването на лихвите със 75 базисни пункта беше очаквано от пазара, но прогнозите бяха за забавяне на темпа за затягане, каквото гуверньорът Джером Пауъл не сигнализира. Притесненията са да не се повтори ситуацията от Великобритания или от Италия по-рано през годината – облигационният пазар да спре да работи. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на Елана Трейдинг, в предаването „Клуб Investor“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Американското правителство, ако не може да се финансира с дефицит от един трилион долара – какво правим – няма да има икономика реално“, коментира Цачев, като отбеляза, че това е един много краен сценарий.

„Видяхме и за Италия, и за Великобритания много сериозни сътресения на пазара. Това води до загуби за финансовите компании, банките и всички държатели на облигации“.

Според него в еврозоната ще има по-плавно повишаване на лихвите, като е възможно Европейската централна банка да изостане от продажбата на облигации. „Тенденцията е нагоре, до 3-4%“, добави експертът.

Цачев коментира и сезона на отчетите в САЩ в контекста на слабите резултати на технологичните гиганти, особено на Meta, компанията майка на Facebook.

“Големите компании в момента изживяват това, което се случи на малките преди 6-9 месеца – спад на бизнеса“.

Той отбеляза, че вече е налице преоценка на активите, а инвеститорите започват да търсят дружества, които им показват реална доходност и стабилен бизнес.

„Бизнес моделът, разчитащ само на реклама, е крайно нестабилен. Много големи корпорации през последните години се възползваха от факта, че инвеститорите не се интересуваха толкова от крайния финансов резултат, а от растежа – да показваш колко потребители имаш“.

„Има много ненормални неща, които се случват на пазара“, изтъкна Цачев и даде за пример капитализацията на Apple, която вече струва повече от целия петролен сектор в САЩ, генериращ „колосални печалби сега“.

Експертът не очаква понижение в цената на петрола до диапазон от 30-50 долара за барел. 

„Пазарът на суровини гледа фундамента – икономиката“.

Според Цачев пазарът ще продължава в краткосрочен план да се движи надолу със спокоен темп – не като през 2008 г. Той прогнозира, че „дъното ще е догодина, защото още не е приключил процентът на преоценка на активите“.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007, Каква поредна поява на форумния гении с iphone на кредит и дългогодишния опит в търговията на Женския пазар. По цял ден продава зарзават на бабите, но си мисли, че разбира нещата и усеща тенденциите. Целия форум ти се смее и те мисли за ***, но ти вярваш, че ви нещо повече.:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... Грубият строеж ти е само 500 в момента ... Ей са щото nkavrakov1982 е казал , некой ще му бачка без пари ... Желязото знаеш ли кога беше 1,05-1,10 и знаеш ли колко е сега ?! Чисто любопитство . Аз съм убеден че ти дори не знаеш откъде да си купиш материали и/или заготовки , или да си поръчаш нещо специфично , или некой да ти го проектира , та да не ти падне покрива на главата . Ултра смешен не-ка-дър-ник . Ти дори грундирането не знаеш колко струва труд/материал ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Цените на арматурата и бетона се понижиха до нива от преди войната, но цените на имотите продължиха да растат. В момента себестойността на строителството е в диапазона 500-600 евро на кв.м. Земята излиза около 200 - 300 евро на кв.м. Т.е. при себестойност от 700-900 евро на кв.м, в момента цена под 1600 евро на кв м на зелено не може да се намери на пазара. Строителите реализират свръх печалби на гърба на Гань0, който живее в страх че инфлацията ще му изяде мижавите спестявания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
troika
преди 1 година
Кавръков, тоя Цветослав Цачев те преследва отвсякъде, неше и неще да ти разбере аргументите. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
В семинарията на ул. Златовръх 1 са сас друго мнениеhttps://***.economist.com/big-mac-index
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Преди два дни излиза Кристин Лагард публично и казва :Нямаме време и нямаме този лукс да чакаме ефекта от лихвените повишения да се отрази в икономиката ,трябват други,по-сериозни мерки и по големи увеличения на лихвите ,после гледаме брокера Цветослав Цачев който твърди че щяло да бъде бавно ,аз да питам Цачев ли е шефа на Централната банка или на него така му се иска да бъде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още