IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще препъне ли политическата криза у нас идването на инвеститори?

Има ли баланс между евентуално увеличаване на данъци и осигуровки и бизнес средата, коментира икономистът Емил Калчев

21:21 | 14.11.22 г. 1

Заради тежката политическа криза България няма особени перспективи да успее да се възползва от възможностите, предоставени от по-широката криза в Европейския съюз. Ако подобри инвестиционната си среда, страната ни би могла да привлече производства от Централна Европа, които са на ръба на оцеляване там заради цените на енергията и труда. Този коментар направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria доц. Емил Калчев, икономист и преподавател в Нов български университет.

Той напомни, че тенденцията за връщане на производства на Стария континент от Китай започна още след пандемията, но България „не се възползва особено от нея, а в момента тежката политическа криза е негативна предпоставка“.

Доц. Калчев отбеляза, че частните инвестиции в България значително намаляват към шестмесечието, като се компенсират от нарастващи запаси, свързани с инфлацията. „Динамиката на инвестициите не е положителна – причина за това със сигурност е и политическата ситуация и непредвидимост в страната“, посочи икономистът и потвърди, че не предвижда до средата на 2023 г. „някакъв особен ентусиазъм при частните инвеститори“.

Според него няма особено развитие и при нетните преки чуждестранни инвестиции, които очакват значително подобрение на инвестиционната среда като съдебна реформа.

Доц. Калчев препоръча да се търси баланс между евентуално увеличаване на данъците и осигуровките и притесненията на бизнеса. „Има големи социални групи, които се нуждаят от подкрепа, но увеличени социални политики могат да влошат бизнес средата", предупреди той.

По думите му намалените очаквания сред политиците и Европейската комисия за дефицит около 3% са позитивни, тъй като оставят възможности за бъдещи реакции при нужда.

Той е категоричен, че голямото харчене в система на валутен борд е в крайна сметка нещо опасно и се надява, че страната ни няма да се движи твърде бързо в тази посока.

В коментар за влизането на България в еврозоната, доц. Калчев посочи, че проблемът е политически, като преди политическите заявки от настоящия парламент, институциите не са работили обединено в тази посока. „При липса на редовно правителство тази стъпка ще бъде забавена", е мнението на икономиста.

Изненадваща ли е по-лошата есенна прогноза на Европейската комисия за икономиката на България? В каква посока ще се развият данъчните промени и как ще се отразят те на бизнеса? Ще се промени ли дизайнът на политиката за подкрепа? Отдалечава ли се България от еврозоната?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Често посочван като различен вариант за осмисляне на кризата е китайската дума (и символ) за криза, означаваща едновременно опасност, но и възможност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още