IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква сериозно забавяне на ръста на българската икономика през 2023 г.

Брюксел прогнозира, че безработицата ще се задържи стабилна до 2024 г. въпреки кризата, а инфлацията ще се забави до нормални нива през 2024 г.

13:49 | 11.11.22 г. 11
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) увеличава прогнозата си за ръста на българската икономика за тази година в сравнение с прогнозата от пролетта. Институцията обаче вече очаква по-сериозно забавяне на икономиката ни през следващата година, макар че няма да се стигне до свиване. Това се вижда от есенната икономическа прогноза на ЕК за икономиките на страните членки на Европейския съюз (ЕС).

Забавянето на растежа е свързано с по-ниското вътрешно и външно търсене и влошените потребителски настроения заради инфлацията, посочват от ЕК. Очаква се потреблението на домакинствата да остане слабо през 2023 г. и след това да се повиши постепенно през 2024 г. с отслабването на инфлационния натиск, прогнозират от ЕК.

Комисията очаква икономиката да бъде подкрепена от предстоящия ръст на инвестициите заради старта на усвояването на средствата от новия програмен период на ЕС. Износът обаче ще се забави значително още през тази година, като тенденцията ще се задържи и догодина. Умерено възстановяване на експорта ЕК очаква през 2024 г.

Прогнози за България

За тази година ЕК очаква икономиката на България да нарасне с 3,1%. Това е с 1 процентен пункт повече в сравнение с прогнозата от пролетта, когато се очакваше брутният вътрешен продукт (БВП) да се разшири с 2,1%.

За следващата година обаче от Брюксел очакват българският БВП да забави ръста си до 1,1%. В пролетната прогноза беше заложен растеж от 3,1%, което представлява разлика от 2 пр. пункта в прогнозите.

За 2024 г. ЕК очаква икономиката на България отново да ускори ръста си до 2,4%.

ЕК прогнозира, че инфлацията в България ще достигне 12,8% средно за цялата 2022 година и ще се забави до 7,4% през следващата година. Това е над нивата, вписани в пролетната прогноза (съответно 11,9% за 2022 г. и 5% за 2023 г.). Нормализиране на инфлацията Комисията очаква през 2024 г., когато показателят ще достигне 3,2% за годината.

Въпреки забавянето на икономиката и високата инфлация ЕК прогнозира, че безработицата в страната ще остане стабилна на ниво от 5,2% през тази и следващата година и ще нарасне слабо до 5,3% през 2024 г.

Индикатори за развитието на българската икономика. Таблица: Европейска комисия Индикатори за развитието на българската икономика. Таблица: Европейска комисия

За публичния дълг ЕК очаква плавен ръст през следващите две години. Според прогнозата съотношението на брутния публичен дълг спрямо БВП през тази година ще спадне до 22,5% от 23,9% през 2021 г. и ще се увеличи до 23,6% през 2023 г. и 25,6% през 2024 г.

Бюджетният дефицит на България според ЕК ще намалее слабо през тази година до 3,4% от БВП в сравнение с 3,9% от БВП за 2021 г. Под границата от 3%, възприета във фискалните правила на ЕС като вододел между приемливия и прекомерния дефицит, показателят се очаква да спадне догодина (до 2,8%) и да продължи плавно да намалява и през 2024 г. (2,5%).

Дефицитът по текущата сметка на България обаче се очаква да се разширява в следващите години – през тази до 1,2% от 0,5% миналата година, до 3% догодина и до 3,2% през 2024 г.

Прогнози за ЕС и еврозоната

ЕК очаква през 2022 г. БВП на ЕС да нарасне с 3,3%, а на еврозоната – с 3,2%. Прогнозата е по-добра в сравнение с пролетта, когато ЕК очакваше икономиката на ЕС и еврозоната да се разшири с по 2,7%. За 2023 г. прогнозата е за само 0,3% ръст и в двата региона при, съответно, 1,5% и 1,4% за ЕС и еврозоната в пролетната прогноза.

Инфлацията в ЕС се очаква през тази година да достигне средно 9,3%, а в еврозоната – 8,5%. През 2023 г. се предвижда забавяне на инфлацията до 7% и в двата региона.

ЕК отбелязва, че няма признаци, които да подсказват, че войната в Украйна ще приключи скоро, а още по-малко – за мирно разрешаване на конфликта. ЕС е сред най-изложените на рисковете от войната икономики поради географската си близост и силната – макар и много намаляваща, зависимост от вноса на изкопаеми горива, посочват от Комисията.

Есенна икономическа прогноза на Европейската комисия. Графика: Европейска комисия Есенна икономическа прогноза на Европейската комисия. Графика: Европейска комисия

В доклада се подчертава обаче, че ръстът на икономиката на ЕС през първата половина на годината надминава очакванията. С облекчаването на COVID мерките потребителите възобновиха международните пътувания и се върнаха към ресторанти, хотели и други услуги, изискващи интензивни контакти, което отприщи силен ръст на разходите, допълва се в документа.

Тази експанзия е продължила и през третото тримесечие, но с по-бавни темпове, допълват от ЕК. Докато шокът от условията на търговия си проправя път през икономиката, рязката ерозия на покупателната способност на домакинствата променя техните настроения. Наблюдава се спад и на бизнес доверието заради високите производствени разходи, продължаващите затруднения в доставките и по-строгите условия за финансиране на фона на ръста на лихвите на централните банки.

ЕК посочва, че свиването на икономическата активност ще продължи и през първото тримесечие на следващата година. Комисията прогнозира, че повечето държави от ЕС и еврозоната ще изпитат техническа рецесия тази зима (свиване на БВП за две поредни тримесечия). Слабо възстановяване на растежа се очаква още през пролетта, но при силни „насрещни ветрове“, пише в доклада.

Като цяло се предвижда общите инвестиции в ЕС да се забавят значително от годишен растеж от 3% през 2022 г. до 0,5% през 2023 г. Възстановяване на инвестициите ще има през 2024 г., за която се прогнозира ръст от 2,3%.

Заради краткотрайната ѝ продължителност не се очаква рецесията да доведе до големи щети за икономиката. Допълнително предположение за тази прогноза е, че нарастването на фалитите ще остане като цяло ограничено и специфично за всеки сектор. Това ще позволи на банките да поемат удара от ръста на необслужваните кредити, заключава ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 1 година
ЕК е прекалила с розовата боя! Но бюрократите по принцип не обичат да си признават като оплескат работата. Всъщност, те просто правят това, което им наредят господарите. За новата година са приготвили още много простотии. Едва ли рецесията ще е слаба и за кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Но нали се уговорихме да направим равносметка на резултата от войната в Украйна на 01.03.2023? Аз поех даже ангажимент, но ти не заложи нищо. Но пък какво би могъл да заложиш? Евентуално да добавиш едно *u* между първите две букви от никнейма си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Неприлично е да пиша през къде ми е за руската армия - така съм учен и възпитаван. Повече ме вълнува темата на статията, под която вие така възпитано и образовано коментирате куччешките си радости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 че то може ли да имаш смислена смърт, докато си водил безсмислен живот... ще да е некакъв парадокс това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 не те карам да издаваш вътрешна информация, дай educated guess защо днес руската армия надбяга Юсеин Болт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... не сме безпризорни заблудени , радваме се на твоите ежедневни напътствия в този сложен и объркан свят . ти си ни пътеводната звезда и спасение с безпристрастните си анализи ... :))) ... драги ми смехурко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao... по-добре позорно бягство , отколкото безсмислена смърт . рaшистки постулат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Твоите господари отчитат ли ти се? Едва ли. И моите така. Неведоми са пътищата господарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 яяя, цико глууупака дойде да словоблудства! Цико, я кажи защо господарите ти избягаха от Херсон, дай някво смешно обяснение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ами радвайте се. Вие сте като четириногите ни приятели - имате три състояния: радост, тъга и злоба. Мислене и логика отсъстват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още