IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Пулев: Инвестициите се върнаха на нивата отпреди пандемията

В процес на сертифициране са над 40 инвестиционни проекта на обща стойност над 2,2 млрд. лв., съобщи министърът на иновациите и растежа

20:43 | 11.11.22 г.
Снимка: Министерство на иновациите и растежа
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Има пълно възстановяване на нивата на преките чуждестранни инвестиции до нивата отпреди пандемията, коментира служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев по време на парламентарния контрол. Той обясни, че по предварителни данни на БНБ инвестициите са над 1 млрд. евро.

„Само за август увеличението на преките чуждестранни инвестиции е три пъти спрямо месец август 2021 г. Въпреки галопиращата инфлация и върхушката от кризи, сложната геополитическа обстановка и война на около хиляда километра от нашата граница, успяхме да възстановим нивата на инвестициите отпреди пандемията“, подчерта министърът.

Според него е важна и структурата на тези инвестиции. Пулев отбеляза, че се работи за преодоляване на регионалните дисбаланси, като целта е средствата да бъдат насочени към най-нуждаещите се, към Северна България, към индустрии с висока добавена стойност. Александър Пулев потвърди, че има засилен интерес към България, не само от традиционни партньори от ЕС, но и от много други стратегически партньори, сред които ОАЕ, Саудитска Арабия, Азербайджан и САЩ в секторите транспорт, логистика, дигитална трансформации, киберсигурност, високи технологии.

От постъпилите 18 нови проекта за инвестиции за сертифициране за над 1 млрд. лева и близо 2 хиляди нови работни места, вече са сертифицирани 9 проекта за близо хиляда работни места в секторите производство, IT, здравеопазване балнеология, складиране и съхраняване на товари, разказа още Пулев. 

Министърът напомни, че преди няколко седмици Министерският съвет промени Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите като увеличи тавана на насърчителните мерки за Северна България от 50 на 65%.

Той потвърди, че в процес на сертифициране са над 40 инвестиционни проекта на обща стойност над 2,2 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още