IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Недев: "Сирма" ще инвестира 50 млн. лв. за придобивания в Югоизточна Европа

Изкуственият интелект спомага за постигане на разнородните ESG цели на компанията, съобщи представителят на ръководството на "Сирма Груп Холдинг"

13:30 | 03.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

"Сирма Груп Холдинг" ще инвестира 50 млн. лева в придобивания на нови компании в Югоизточна Европа до 2026 г. чрез собствен капитал и кредитно финансиране. Това съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Йордан Недев, директор инвестиции и сливания и придобивания (M&A) и член на съвета на директорите на "Сирма Груп Холдинг".

"Тези придобивания се вписват перфектно в стратегията ни за пет години да станем много добре разпознаваем играч на Балканите като доставчик на софтуерни услуги. Албания, Косово, Северна Македония, Турция, Румъния са много интересни за нас пазари за сътрудничество с местни компании. Повечето компании, които сме придобили, са български, но имат конкретни цели, защото много добре съвпадат с някои от дейностите, в които сме силни, разработили сме наши услуги и продукти и искаме да подсилим предложенията си", обясни той.

Компанията придоби „Сайънт“ и „Емпириу“ тази година, както и 55% от доставчика на бизнес решения „Ти Би Ай Инфо“, както и продаде мажоритарен дял от дъщерното дружество „Сирма Ей Ай“. „Сайънт“ е придобила свой чуждестранен партньор - дружеството ReSolutions Shpk в Албания.

"Сирма" има набелязани конкретни цели за придобиване, като поне три са сериозни - в региона, но извън България“, разкри Недев. Той уточни, че голяма част от продуктите на компанията „оптимизират по-доброто използване на ресурсите“, свързани с енергия. Според него косвеният ефект на софтуерни продукти за много от бизнесите е в подобрение на процесите и има „огромен положителен въглероден отпечатък“.

„Премахването на нуждата от пътувания чрез телемедицината е добър пример за ESG практики в технологичните сектори и в бизнеса на "Сирма", даде пример Йордан Недев. – Така не само ще се пестят емисии от транспорт, но и време, а недоразвити райони като Северозападна България ще могат да ползват медицински услуги, достъпни основно в София.

По думите му изкуственият интелект също спомага постигане на разнородни ESG цели.

Как чрез приложението за управление на диабетни състояния Diabetes:M се прогнозира състоянието на диабетиците? Може ли приложение на AI реално да намали потреблението на инсулин? Каква е дивидентната политика на „Сирма Груп Холдинг“? Какво стои зад продажбата на „Сирма Ей Ай“? Какво постигна компанията с инициативата за стартъп компании Sirma Venture Lab в сътрудничество с Innovation Capital?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още