IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиция за 14 млн. лв. създава 400 нови работни места във Видин

На 27 октомври ще се проведе онлайн инфоден по процедурата за ИКТ решения и киберсигурност по Плана за възстановяване

15:50 | 22.10.22 г.
Снимка: Министерство на иновациите и растежа
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Във Видин предстои инвестиция от 14 млн. лв., с която ще се отворят 400 нови работни места. Проектът е в процес на сертифициране. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на брифинг в Областната администрация в града, цитиран от пресцентъра на министерството. 

По думите на министъра налице е и интерес от страна на трима инвеститори за областта на обща прогнозна стойност от 30 млн. лв. и отваряне на нови над 750 работни места. 

Посещението е част от мобилните приемни на министъра в цялата страна, които целят да популяризират възможностите на българския бизнес за кандидатстване по Националния план за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС.

На брифинга стана ясно още, че по процедура „Енергийна ефективност“ в област Видин са сключени 5 договора за близо половин милион лева. Общият брой на сключени договори по цялата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 е 62 на обща стойност 24 млн. лв.

Във връзка с безвъзмездната финансова помощ за преодоляване на последствията от COVID 19 в областта са сключени 160 договора за над 3,5 млн. лв.

Министерството на иновациите и растежа отваря четири процедури по плана за възстановяване до края на годината. Първата от тях – „Технологична модернизация“, вече приключи с подадени 2500 проектни предложения за близо 1 млрд. лв., при очаквани 1000. Стойността й е 260 млн. лв.

„Втората процедура за „ИКТ решения и киберсигурност“ отворихме в началото на седмицата. Тя е на стойност 30 млн. лв. и е за изработка на сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT системи, дигитален маркетинг и др. Финансирането по нея е 100%“, каза министър Пулев и обяви, че на 27 октомври ще се проведе онлайн инфоден за желаещите да кандидатстват по нея. Тук може да се регистрирате за участие в инфоденя.

Експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР ще предоставят изчерпателна информация за начините и условията за кандидатстване, възможностите за финансиране, допустимите разходи и др. 

До края на годината се очаква да бъдат отворени още две процедури по плана за възстановяване – за батерии и ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия с бюджет от 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. Така по плана ще бъдат отворени процедури за над 600 млн. лв.

Пулев обяви още, че за рекордно кратък срок е одобрена от Европейската комисия и една от най-големите европрограми – за Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027 с общ бюджет от 3 млрд. лв. Очаква се да бъде отворена и първата процедура по нея до края на годината – за разработване на иновации в предприятията на стойност близо 130 млн. лв. В рамките на следващите седмици ще бъде изпратена за одобрение и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация с бюджет от 2,14 млрд. лв.

В петък беше отчетен напредъкът по осигурените от служебния кабинет средства от европейските фондове. В рамките на два месеца от мандата на служения кабинет са осигурени европейски средства в размер на 14 млрд. лева по 7 официално одобрени програми. Това е ресурс за българската икономика за следващите 6 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още