IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Минчева: Членство в еврозоната, Шенген и ОИСР са приоритет на работодателите у нас

Планът за възстановяване ще получи допълнително финансиране за изграждане на инфраструктура за декарбонизация, съобщи зам.-председателят на БСК

13:38 | 08.12.22 г.

Всички работодателски организации в България са обединени около три национални приоритета, които няколко години поред поставяме на най-високо ниво – членство на страната ни в еврозоната, влизане в Шенген и присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това каза в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара.

Тя подчерта, че Българската стопанска камара от години е проводник и инициатор на тезата, че България трябва максимално бързо да влезе в еврозоната, но в момента „прилича на добре организирана акция против това да се случи“.

Минчева смята, че трябва да има много добра информационна кампания на държавата, която да обясни на гражданите и на бизнеса какъв ще е преходът от лева към еврото, че няма опасност от загуба на национален суверенитет, както и позитивите от присъединяването към еврозоната.

Зам.-председателят на БСК коментира и намерението на финансовите министри от Европейския съюз да пренасочат средства от Фонда за иновации към програмата RePowerEU. „Фондът за иновации на ЕС финансира иновации в областта на чистата енергия. Той директно финансира компаниите, които предлагат решения за декарбонизация на енергийния сектор, както и на индустрията. Той  е директен инструмент, насочен към компаниите, и дава 60% грантово финансиране“, посочи Минчева. Тя уточни, че целта му е да има пълно географско покритие на Европейския съюз.

Тя съобщи, че вече има одобрен български проект в химическата промишленост и неговото изпълнение ще започне от 1 януари следващата година.

„Сега се обсъждат промени, така че средствата от Фонда за иновации да се пренасочат към програмата RePowerEU, а националните Планове за възстановяване и устойчивост да се допълнят с нова глава, чрез която да се мобилизира допълнително финансиране за изграждане на инфраструктура за декарбонизация и обучение на човешки капитал в тази посока с оглед войната в Украйна и прекъснатите газови доставки“, обясни Минчева.

Какви са предизвикателствата пред промишлеността на ЕС? Има ли готови предложения и планове България, за да представи своя обновен План за възстановяване и устойчивост? Има ли рискове от пренасочването на средства от Фонда за иновации за разходи на RePowerEU? Ще се отрази ли политическата криза в България върху икономическото развитие? Как ще се отрази на петролния пазар ембаргото? Какъв е италианският сценарий с Лукойл и българската му проекция? Какво отражение ще има за страната ни, ако българските власти решат да не се придържат към ембаргото над руския петрол, коментира и енергийният експерт от Energy Policy Group Андрей Коватариу.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още