IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: МВФ няма да дойде, но трябва да спрем с бюджетните дефицити

Бюджетните политики все повече отдалечават България от присъединяване към еврозоната, смята икономистът

14:16 | 16.03.23 г. 4

Бюджетната ситуация в България е безотговорна през последните две години, което води до бъдещи потенциални проблеми, които се случват по-бързо от очакваното. Докладът на Министерството на финансите от вчера не е изненада и макар едва ли да има нужда от помощ от Международния валутен фонд, ще трябват реформаторски управления, които да вкарат бюджети без дефицити.

Това коментира Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria по повод предупреждението на служебния министър на финансите Росица Велкова за възможни рискове за бюджета, ако няма промяна в данъчната и социалната политика.

"Преди предишните предсрочни избори публичният дълг беше около 32 млрд. лева - в момента е над 40 млрд. лева и пак има предсрочни избори, които пак може да не родят правителство. Още малко да поспим и да казваме, че проблем няма и тази година дългът може да стане 50 млрд. лева, а догодина 60 млрд. лева. Какво трябва да се случи в държавата, за да разбере някой, че има голям проблем", попита Василев.

Съотношението дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) не расте толкова бързо, колкото в други "притеснителни" страни от ЕС, но това може да се случи с политиките на доскорошните правителства, каза Василев. Той отбеляза, че от влизането на България в ЕС реформите са почти липсващи - "може да има някои дребни неща, но те в никакъв случаи не са достатъчни". Нищо не пречеше да се направят някои реформи - а няма съкращения в публичния сектор, няма концесионни строежи на инфраструктурни проекти и "изведнъж парите в държавата не стигали - беше ясно, че няма да стигнат", добави Василев.

Запитан за риска да се промени фиксирания курс на лева към еврото, Василев каза, че логиката е бюджетна заради увеличаването на държавните разходи и натрупването на дефицити за провеждането на популистки политики.

Почти никой от управляващите в момента не иска България да се присъедини към еврозоната, а бюджетните политики от 2005 г. насам все повече отдалечават страната от тази цел, каза Василев.

Като уточни, че не познава в детайли предложението на служебния финансов министър, Василев каза, че е против облагането на свръхпечалбите на бизнеса, споменато в доклада, но е за премахването на диференцираната ставка за ДДС за всички стоки, освен при международния туризъм. Едва ли ще има нужда от помощ от Международния валутен фонд, но за това ще трябва бюджети без дефицити, предупреди икономистът.

"Докарахме я да разрушаваме добрата данъчна система и да викаме Международния валутен фонд, защото държавата е на ръба на фалит - представете си колко зле се движим в момента!... Проблемът са разходите, а не приходите - трябва да нямаме толкова големи разходи", категоричен е той.

В коментар за банковите трусове в САЩ през последните две седмици Василев каза, че не очаква повече сътресения, тъй като банките сега не са толкова агресивни и са по-добре капитализирани от 2008 г. Основната причина за фалитите в САЩ са недобре преценени рискове на фона на повишаващите се лихвени проценти, а решението да се спасят негарантираните депозити в тях Василев определи като неправилно, тъй като стимулира банките да поемат повече риск.

"Европейските банки и българските банки са много добре капитализирани и няма да има последствия", заяви Николай Василев.

Икономистът коментира и основните проблеми пред България за този век, които разисква в новата си книга "Next.bg - книга за реформатори, ястреби и щъркели".

"На първо място, това е демографският въпрос. Политиките за демографията трябва да са най-важни и да са по-важни от всички злободневни въпроси... Парите за демография са най-добре инвестираните пари за бъдещето на нацията", смята той.

Повече за темите в новата книга на Николай Василев може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Ша докарате народната власт и ше улети цвета на нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
melon
преди 1 година
В случая е прав. На видеото седи, но е прав.Харабийското харчене няма смисъл. Вдигат се пенсиите - цените и те.Като тъпoглавите свалят ДДС - какво става? Паднаха ли цените? Паднаха, ама нагоре.Отделно наивниците и популистите започват да искат да се махне и от другите стоки и услуги.Има смисъл, при стабилизиран бюджет да се помисли за кардинално намаляване на ДДС, или само за хранителните стоки, но не и в тези дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
https://***.minfin.bg/bg/1544
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Парижкия или Лондонския клюб Никалайчо? https://***.bse-sofia.bg/en/issuer-profile/BLLA/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още