IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Кофас“: Очакваме българската икономика да нарасне с 1,5% тази година

Това е относително нисък растеж в сравнение с преди, но добре спрямо региона, коментира Грегорж Шилевич, главен икономист за ЦИЕ

11:19 | 02.05.23 г.

Очакваме икономиката на България да нарасне с 1,5% за тази година. Това заяви Грегорж Шилевич, главен икономист на „Кофас“ за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта това е относително нисък растеж в сравнение с преди, но в сравнение с други страни от региона като Чехия (лека рецесия, -0,1%), Унгария (0,2%), Полша (1%), означава, че растежът на България е сред добрите. Страната не е толкова зависима от енергийни доставки, освен това газът е едва 11% от енергийния микс на страната, а средното за Европейския съюз е 24%, коментира той. Забавянето на инфлацията е по-бързо, отколкото в други страни в ЦИЕ. Въпреки че инфлацията остава по-висока от тази, която биха искали домакинствата и потребителите, процесът на забавяне е по-бърз, отколкото в други държави, посочи още той.

Гостът коментира причините Западна Европа да отчете слаб икономически растеж през 2023 г. Той посочи, че Европа зависи изключително много от доставките от Русия, не само за енергийните суровини. „Икономическите последици от войната значително оскъпиха цените на суровините. Европа искаше да промени веригите си на доставка, за да не е толкова зависима от Русия“, добави Шилевич.

„Европа внесе много суровини на много високи цени, което удари брутния вътрешен продукт (БВП). Имаме забавяне на търсенето, което също ще е предизвикателство“.

По отношение на ЦИЕ, където се очаква растежът да е по-висок от Западна Европа, Шилевич посочи, че ситуацията е обичайна, защото развиващите се икономики имат по-висок темп на растеж от развитите. „Важно е да споменем, че за тях двигател на растежа е вътрешното потребление и потреблението на домакинствата. Те харчат по-малко от преди, но все пак харчат. Повече компании започнаха да инвестират в ЦИЕ и това много помага“, обясни той.

„Имаме растеж на заплатите в ЦИЕ, което подкрепя икономиката“, посочи той.

Гостът отбеляза, че очакванията са световният БВП ще се върне към предпандемичните си нива на растеж през следващата година – в края на 2024 г.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още